Mi ez a népszavazás-őrület?

Szerző: Diákszemmel

6+1 tudnivaló az októberi népszavazásról

Ha eddig tudtad, ha nem tudtad, most már tutira tudod, hogy van ez a migráns-ügy, meg a róla szóló népszavazás október másodikán. Sokan sokféléket mondanak a dologról, hogy el kell menni, nem kell elmenni, így kell szavazni, úgy kell szavazni. Ezekről úgy döntesz, ahogyan akarsz, szíved és szavazatod joga. Nem mondjuk és nem is akarjuk megmondani, mit tegyél, de segítünk, hogy kicsit tisztábban láss a témában.

kp6ktkqturbxy8yzdg3ogy0ndq1nzlizwe5mmm5mmi4ogi4mmu2mgqznc5qcgvnkpudabnnashnayytbc0dfm0bva

  1. Mi is ez az egész?

Népszavazás, referendum. A kettő egy és ugyanaz. De mi az az ugyanaz? Nos, a népszavazás a demokrácia (népuralom) közvetlen döntéshozatala. Ez azt jelenti hogy nem olyan képviselők beszélik meg egymással az érdekeinket, akik velünk az életben nem találkoztak, hanem mi magunk nyilváníthatunk véleményt egy kérdésben. Tulajdonképpen ennek az egy kérdésnek az erejéig kipróbálhatod milyen Parlamenti képviselőnek lenni és komoly döntéseket meghozni.

2. Hogy tudsz beszállni a buliba?

A referendumot 2016. október 2-án tartják. A lakóhelyed körzetébe tartozó szavazási irodában tudsz szavazni, ha magaddal viszed személyidet és lakcímkártyádat. Feltétele még a betöltött 18. életév.

3. Miről is szavazunk?

Az úgynevezett uniós kvótarendszerről. Ez zanzásítva azt jelenti, hogy az Európai Unió szeretné, ha a tagállamok egyformán vennék ki a részüket a kontinensre érkező menekültáradat kezelésében és a bevándorlók elhelyezésében. A jelenleg érvényes európai szabályok szerint ugyanis ha valaki az uniós határoknál menekültként jelentkezik, annak a kérelmét abban az országban kell elbírálni, ahol először uniós területre lépett. Így azonban a menekültek által kedvelt útvonalon lévő országoknak aránytalanul sok emberről kellene gondoskodniuk, ezért különböző szempontok alapján kiszámoltak egy úgynevezett kvótát, ami megadja, hogy az adott országban hány menedékkérő kérelmét kell elbírálni. Magyarország kvótája 1294 fő, vagyis 1294 ember sorsáról dönthetünk. Pontosabban, egy már eldöntött kérdésről szavazunk.

4. Mitől ilyen bonyolult?!

Az Európa Tanács már elfogadta a kvótarendszerről szóló szabályozást, vagyis teljesen mindegy, mi lesz az eredménye a népszavazásnak, a törvény így is, úgy is érvényes lesz minden érintett országra.  Szóval valójában csak véleményt mondhatunk…

5. Mi lesz a kérdés?

A szavazólapon ez a kérdés áll majd: “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

6. Egyáltalán elmenjek szavazni?

Ha már van szavazati jogod, akkor mindenképp érdemes élni vele. Persze vannak, akik szerint az otthonmaradás is egyfajta vélemény, de ebben az esetben csak akkor van értelme inkább a tévét bámulnod vasárnap, ha nem tudsz semmit az egészről és/vagy nem is érdekel a dolog. Ha viszont határozott véleményed van a menekültkérdésben, akkor itt a lehetőség, hogy kinyilvánítsd azt.

+1 Hogyan szavazzak?

Ezt senki sem mondhatja meg helyetted. Értelmezd a kérdést, olvasgasd el újra és újra, gondold végig, hogy mi a te álláspontod, és aszerint hozd meg a döntésedet. Nézz utána a témának különböző helyeken, olvass el minél több cikket, úgyis tudni fogod, mit kell tenned.

Szalai Szilárd

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .