“Rühes lettem, nem megyek dolgozni” – kreatív kifogások

Szerző: Diákszemmel

Ugye veled is előfordult már, hogy a megbeszélt diákmunkát lemondtad, csak azért, mert, mondjuk ki; túl lusta voltál kikelni az ágyadból és inkább a pihenést választottad? Ha erős fejrázásba bocsátkoztál, hagyd is abba, engem nem versz át!

A barátaid teljesen spontán módon áthívtak magukhoz péntek este. Töretlen lelkesedéssel készülődsz, azonban amikor lerántod a kabátod a fogasról, indulásra készen, eszedbe jut, hogy másnapra munkát vállaltál. Hosszasan tanakodsz, maradj vagy menj, könnyen meggyőzöd magad, hogy este 10-ig úgyis hazaérsz, a hajnali kelés gyerekjáték lesz, meg amúgy is kár lenne a frissen belőtt séróért.

Csakhogy nem érkeztél vissza 10-re, de nem ám. A „pár órás” sztorizgatás, hajnalig tartó sörözésbe torkollott. Egyik pohár után jött a másik, aztán a harmadik, ahogy lenni szokott. Háromkor, hullafáradtan beesve az ágyadba azon töprengsz, hogy már nem is olyan biztos ez a hatórai munkakezdés. Fordulsz egyet a jobboldaladra, majd vissza a baloldaladra, vaklálva előkapod a telefonod és fogalmazod is az sms-t a munkaadódnak: „Szia, nem tudok ma bemenni, hirtelen közbejött egy családi ügy…” Ismerős a helyzet?

Büszkén mosolyogsz, mert elég jól összehoztad az üzeneted, figyelembe véve jelenlegi állapotodat. Immár nyugodt szívvel zuhanhatsz vissza álmaidba. Ez azért még sincs így rendjén!

Olyan esetben, amikor tényleg csak a lustaság erősebb az akaratunknál, és nem egy valós akadályról van szó, hajlamosak vagyunk betegségre hivatkozva kiváltani az aznapi munkakénapunkat szabadnapra. Jól bevált kifogás még az „el kell utaznom”, vagy a „váratlanul beállítottak a rokonok” is. Ugyanakkor akadnak diákok, akiknek nem kell a szomszédba menni, ha leleményességről van szó.

Nézzük, milyen kreatív magyarázatokat rántanak elő tarsolyukból szükség esetén:

“Vigyáznom kell a szomszéd gyerekére”

“A nagymamám megkért, hogy segítsek neki”

“Nem találtam a munkahelyre, ezért inkább hazajöttem”

“Ma nem tudok dolgozni, mert disznótoron kell segítenem”

“Rühes lettem”,

“Megjött és teljesen elszabadult a pokol”

A fejedhez kaptál és mosolyogsz? Netán azért, mert magadra ismertél? Tudnod kell, hogy a kifogásokra semmi szükség, hiszen indokolás nélkül is visszamondhatod a vállalt munkát, persze csak az iskolaszövetkezet által megszabott legkésőbb 1-2 munkanappal korábban.

Természetesen mindenki lehet beteg, akadhat sürgős dolga, vagy akár rosszabb napja is, viszont ha a jövőben azt szeretnéd, hogy megbízzanak benned és munkát ajánljanak számodra, mindig légy őszinte és a távolmaradásod időben jelezd felettesednek. Karrier és kapcsolatépítés szempontjából is kedvezően hat, ha rád mindig számíthatnak!

Dudás Dóra

 

pexels-photo-3

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel