Dolgozol? Ehhez van jogod!

Szerző: Diákszemmel

10+1 dolog, amit tudnod kell, ha munkát vállalsz

Számtalan tizenéves végez rendszeresen munkát iskola mellett, ezért számukra is fontos, hogy tisztában legyenek a munkavállalás alapvető szabályaival. Tudtad, hogy hány perces lehet az ebédidőd, vagy mi történik, ha lemondod az aznapi munkádat? Most választ kaphatsz kérdéseidre!

1.) 18 év alatt is vállalhatsz munkát

Az a főszabály, hogy munkavállaló az lehet, aki a 16. életévét betöltötte. Ez alól két kivétel van:

  • egyrészről munkavállaló lehet – az iskolai szünet alatt – az a 15. életévét betöltött, nappali tagozatos tanuló,
  • másrészről a gyámhatóság (tehát nem a szülő) engedélye alapján a jogszabályban meghatározott kulturális, művészeti, sport-, hirdetési tevékenység keretében a 16. életévét be nem töltött személy is foglalkoztatható.

2.) Nemcsak iskolaszövetkezeten keresztül dolgozhatsz

A diákok foglalkoztatásának elterjedt formái:

  • a munkaviszony (a hagyományos forma),
  • az egyszerűsített foglalkoztatás (amikor a diák munkájára csak alkalmanként van szükség, vagy mezőgazdasági, illetve turisztikai idénymunkára, esetleg filmipari statisztaként kívánják határozott időre foglalkoztatni).
  • az iskolaszövetkezet tagjaként történő munkavégzés (ez a leggyakoribb), valamint
  • a megbízási jogviszony (tipikusan a modell-, vagy sportszerződések).

3.) Ha még nem töltötted be a 18. életévedet, nem dolgozhatsz éjszaka és túlórára sem kötelezhetnek

A napi munkaidő legfeljebb 8 óra lehet, az ebédidő fő szabály szerint 20 perc, melyet 6 ledolgozott órát követően a munkáltató a munka megszakításával köteles kiadni. Mivel fiatal korodra való tekintettel több pihenésre van szükséged, a napi munka befejezése és a másnapi munka megkezdése között legalább 12 óra tartamú napi pihenőidőt kell biztosítani (pl. ha este 20 órakor végzel, abban az esetben, másnap legkorábban 8 órakor állhatsz munkába).

4.) Baleset következtében kártérítést követelhetsz bizonyos esetekben

Így akkor, ha a kár a munkaviszonnyal összefüggésben ér (annak minősül az az eset is, pl. amikor munkába mész vagy onnan hazafelé tartasz) és fontos, hogy az ne a Te hibádból származzon (azaz be kell tartanod a munkáltató utasításait).

Nagyon fontos, ha bármilyen baleset vagy kár ér, azonnal jelezd közvetlen felettesed felé. Ilyenkor a munkáltató köteles jegyzőkönyvet felvenni, és ebben rögzíteni az eset részleteit. Ha erre nem kerülne sor, mindenképpen ragaszkodj hozzá, erre szükséged lesz, hiszen a kárt vita esetén neked kell bizonyítanod.

5.) Megbetegedtél és nem tudsz bemenni dolgozni? Ne parázz!

Ez esetben mielőtt bármit tennél, nézd meg mit tartalmaz a munkáltatóddal kötött megállapodásod. A gyakorlatban általában legkésőbb 1-2 munkanappal korábban mondható le egy munka, de nincs rá főszabály. Arra kell ügyelni, hogy sok esetben olyan megállapodás kerül aláírásra, mely szerint, ha határidőn túl történik a lemondás, abban az esetben a munkáltató néhány ezer forintot von le a munkabéredből.  Ha még egyetlen napot sem dolgoztál és nem is tervezed az adott iskolaszövetkezetnél, akkor ezzel nem szokott probléma lenni, ellenkező esetben – ha írásban hozzájárultál a levonáshoz – a munkáltató megteheti.

6.) Mindig add le a jelenléti íved! 

Ez nemcsak azért fontos, hogy nyomon követhető legyen az napi munkaidőre vonatkozó szabályok betartása, hanem azért is, mert ez alapján kapod a munkabéred. Így ha nem adod le a jelenléti ívet, nem tudod igazolni munkavégzését, így a munkáltató sem tud munkabért utalni. Fontos: a határidőt is tartasd be, ha időben akarsz bért kapni.

7.) Meggyűlt a bajod egy állandó munkavállalóval a munkahelyeden és nem tudod, kihez fordulhatsz?

Ha bármilyen problémád felmerül, először a munkavégzés területén kijelölt közvetlen felettesednek szólj.  Ha itt nem jársz sikerrel, fordulj az iskolaszövetkezeti kapcsolattartójához. Amennyiben van rá lehetőséged, írásban (e-mail megfelelő) is jelezd panaszod. Tudod, a szó elszáll.

8.) Nagy szükséged van a pénzre, azonban félsz, hogy bármikor elküldhet az iskolaszövetkezet partnere? Ezzel az eshetőséggel sajnos számolnod kell.

A diákok helyzete speciális, mivel jogviszonyban az iskolaszövetkezettel áll, és nem azzal a céggel, ahol ténylegesen munkát végez.

Tehát a munkavégzéshez szükséges a foglalkoztatód hozzájárulása is. Amennyiben ő nem kíván együtt dolgozni a diákkal, megteheti, hogy szól, másnap nem kell jönni.

9.) Újdonság 2016-tól iskolaszövetkezeti foglalkoztatás esetén 

Idén szeptember 1-től az iskolaszövetkezet nappali tagozatos tanuló, hallgató tagja tagi közreműködés keretében végezhet munkát a szolgáltatás fogadójánál, így a diákokat már nem munkaviszonyban foglalkoztatják. Szerencsére az megmaradt, hogy a 18. év alattiak esetén továbbra is alkalmazni kell a fenti, 3. pont szerinti védelmi szabályokat.

Hátrányos rendelkezés, hogy a diákoknak ezentúl nem kötelező bérpótlékot fizetni, pl. ha munkaszüneti napon vagy vasárnap dolgoznak, sőt, ha abban állapodik meg az iskolaszövetkezettel, akár már 10-e után is érkezhet a díjazás.

10.) Segítség, nem kaptam meg időben a fizetésem!

Ennek általában az iskolaszövetkezet leterheltsége az oka, így biztosan ott is tudnak róla, ennek ellenére érdemes udvariasan jelezned a – valóban nagy – problémát. Mivel már nem kötelező 10-éig díjazást fizetni, mielőtt bármit tennél, nézd meg a megállapodásod, hogy abban esetleg nem későbbi–e a fizetési határidő. Késedelem esetén egyébként kamatra tarthatsz igényt, illetve kötelesek részedre megtéríteni az ebből eredő károd. Utóbbival ne nagyon számolj, rendkívül nehéz bizonyítani, és ritkán merül fel 1-2 napos késedelem esetén.

+1 Maradj körültekintő! A megállapodást mindig alaposan olvasd át, hogy kikerüld a buktatókat!

Dudás Dóra

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel