Hol érdemes lakni? – Nagy albérlet-körkép!

Szerző: Diákszemmel

Ha már végképp meg kell válni az otthon melegétől és a szülői gondoskodástól, annak első neki futásra, valld be, nagyon örülsz. Aztán ez elmúlik, amikor megnézed az albérletek árait, főleg ha a fővárosba szeretnél költözni. Természetesen nem csak Budapesten vannak főiskolák/egyetemek, Szalai Szilárd ezért az egyéb, nagyobb tanulóvárosokat is belevette az összehasonlításba.

1. Albérlet hol, mennyiért?

A fővárosban egyedül albérletbe menni bátor vállalkozás. Mindig is jóval a vidéki városok árai fölött voltak a pesti albérletek, az elmúlt két évben azonban szinte az egekbe szöktek az ingatlanárak. Míg a külvárosokban, illetve a kevésbé felkapott kerületekben egy 25 m2-es, átlagos állapotú garzon 60-80 ezer + 20-25 ezer rezsi körül mozog, addig a Várban vagy az V. kerületben már csak 150 ezer környékén lehet lakást találni, igaz, ebben a rezsi is benne van.

Érdemes tehát lakotársakat keresni.

Ezzel szemben vidéken egy jó állaputú, másfél szobás lakás, rezsivel együtt már átlag áron havi 80 ezer forintért költözhető.

 

2. Mit kell tudnom a lakásbérlés feltételeiről?

A legtöbben, akik kiadnak, előre kérnek két havi lakbért kaucióként (később ebből fedezi, ha kárt teszel valamiben). Ezt sokan megengedik, hogy lelakd vagy visszaadják ha felmondod az albérletet. Fontos: a kaució nem jár vissza ha egy éven belül felmondod a bérleti szerződést! De természetesen megegyezés alapján ettől el lehet térni, erről viszont előre egyeztetni kell.

 

3. Hogy válasszak lakást?

Nézd meg a környéket:

  • milyen a tömegközlekedés?
  • közel van az iskoládhoz?
  • van valamilyen bolt a közelben?
  • közbiztonság milyen, milyennek ítéled meg?

Illetve a lakásban is:

  • A falak/festés állapota (főleg a régi bérházak esetében fontos)
  • Milyen felszereltségű a lakás? (háztartási gépek, bútorok)

 

4. Ez elég húzós árban. Valami más?

A legtöbb iskolának van kollégiuma, ami sokkal olcsóbb mint az albérlet és megtapasztalhatod a legendás kolesz életet. Nem lényegtelen, hogy itt, ha akarsz ehetsz a menzán, így főznöd sem kell!

A szobák 1 vagy 2 vagy 4 ágyasak, ez a te választásodon múlik. Áruk az ELTE-n 9-15 ezer forintos skálán mozog, vidéken azonban ez drágább! Várostól és ágyszámtól függően lehet 11- 44 ezer forint is egy kollégiumi ágy egy hónapra.

 

5. Jól hangzik a kolesz! Még valami amit tudni érdemes?

Természetesen itt is fel kell mérni a hely adottságait, a szoba felszereltségét, a közös helyiségek (fürdő, konyha) állapotát.

Ezen kívül, ha nem egyágyas szobába kerülsz, akkor valakivel/ valakikkel együtt fogsz élni. Fontos hogy betartsátok egymás szabályait és akkor életetek legnagyobb bulija lehet az együtt töltött idő!

Szalai Szilárd

 

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel