10+1 tipp, hogy túléld a vizsgaidőszakot

Szerző: Diákszemmel

Hamarosan vége a szorgalmi időszaknak, kezdődhet a gyomorgörccsel kísért verseny a minél jobb jegyekért és a vizsgaidőszak sikeres teljesítéséért. Összeszedtük, mi mindent tehetsz azért, hogy a lehető leggördülékenyebben vedd az akadályokat.

1. Facebook kikapcs!

Bizony, ez az első és az egyik legfontosabb dolgod! Ha a Facebook be van kapcsolva és folyamatosan ott villog előtted, lehetetlen a tanulásra koncentrálni. Ezért, amikor nekiállsz bárminek is, kapcsold le a gépeden is, meg a telódon is az összes lehetséges formáját (fb, messenger). Ne hagyd, hogy a tiltott gyümölcs ott csüngjön előtted!

2. Reggeli nélkül elindulni? Na, még mit nem!

Felébredsz, pizsiben, csipásan előkotrod a jegyzeteid és próbálsz valamit belőle felfogni? Ööö, rossz módszer! Lehet, hogy elsőre kidobott időnek érzed, de fontos dolog a napod jó indítása. Reggelizz meg, öltözz fel, rendezd el a szobádat, hallgass valami pörgős zenét, hogy ráállj az előtted álló feladatokra. Tuti siker!

 

3. Tervezd meg a napod!

Apropó, feladatok. Akinek nincs munkaideje, szabadideje sincs! Tervezz előre, nézd meg, mire mennyi idő kellhet a vizsgáig. aztán pedig ezt a beosztást kíméletlenül tartsd be… vagy változtass rajta, ha valahol már feltétlenül muszáj. Inkább mindenből tudj egy keveset, mint az első fejezetből mindent.

4. Kérdezősködj!

Felsőbb évesektől nem árt tájékozódni, mi az, amit tényleg be kéne biflázni a rettegett napra. Lehet, hogy a tanár felad 50 könyvet, és órán még el is hiteti veled, hogy ha nem vágod az összeset kívülről, megbuktat, de érhetnek kellemes meglepetések egy kis kérdezősködés után. (És ez sajnos fordítva is igaz lehet.)

5. Tanuld meg a hosszan tartó tanulás titkát!

Nem hiszed, hogy tudsz egy egész napot tanulással tölteni? Pedig nem lehetetlen vállalkozás, ha betartasz egy apró szabályt. Tarts SZÜNETET. Itt is lényeges alapelv a beosztás, szóval ne hagyd magad órákra elkalandozni. A szakik szerint a 25 perc tanulás, 5 perc szünet lenne az ideális, ehhez érdemes stoppert használni, hogy tuti legyen, ami fix.

6. Ha szünetet tartasz, kapcsolj ki!

Azt az 5-10-20 perces szünetet viszont könyörtelenül kikapcsolódással töltsd! Próbáld meg elfelejteni, hogy nemsokára szemüveges nénik és bácsik próbálnak karózuhatagot küldeni rád. Menj ki egy kicsit a szabadba, fuss egy kört a ház körül, vagy csak pislants fel a Facebookra… Kivételesen szabad, de ne szaladj túl az időn.

7. Aludj rá egyet!

Ha megteheted azt, hogy nem éjszakázol vizsga előtt, akkor ne éjszakázz – ilyen egyszerű! Vagyis, aludj egy pár órát legalább. Bizonyított tény, hogy sokkal jobban rögzül a tudás, ha alszol utána egy keveset, mint ha egy évadnyi sorozatot nézel kigúvadt szemmel.

8.  Egyél, igyál, tanulj!

Egyes megtanulandó anyagrész után kereshetsz magadnak valami jutalmat, erre pedig az étcsoki a legalkalmasabb. Sokkal jobban megy majd tőle a tanulás, csak az a gond vele, hogy növeli a vérnyomásod is. Erre tökéletes megoldás egy kis zöldtea. És még finom is!

9. Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!

Ideje embert faragni belőled, erre pedig te magad vagy a legjobb nevelőtanár. Aranyszabály, hogy a munka halála a halogatás. Ez igaz a tanulásra (elkezdeni a legnehezebb), de a vizsgázásra is. Ne maradj ott a végére és engedj mindenkit magad elé, mert parázol. Hidd el, hogy nem fogod sokkal jobban tudni akkorra sem, ellenben végig stresszeled azt a pár órát.

10. Nyomasd a showdert!

Egy tételnyi anyaghoz érdemes külön kis vázlatot írni, aztán pedig felmondani magadnak, vagy valamelyik közelben lévő áldozatodnak. Ha már magadtól el tudod mondani, akkor a tudásod biztos, és magaddal megelégedve folytathatod a munkát. Ez a módszer egyébként nem csak szóbelik előtt vethető be, írásbelinél is tud segíteni a rögzítésben és a rendszerezésben.

+1. Menj el vizsgázni!

Ha ennél a pontnál vannak személyes élményeid, azonnal hajtsd le a fejed és gondolkozz el az életeden. A legeslegnagyobb hiba, amit elkövethetsz, hogy nem mész el vizsgázni. Az egész beosztásod borul, ráadásul legrosszabb esetben megbuksz – ami akkor is megtörténik, ha be sem mész. Viszont ott a helyszínen már bármilyen csoda megtörténhet. Még az is, hogy jó napja van a vizsgáztatónak és átenged.

L. Ádám

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel