Lemond a királynő?

Szerző: Diákszemmel

Néhány napja elárasztotta a sajtót a hír – mely egyelőre inkább pletykának tűnik -, hogy jövő februárban lemond a trónról II. Erzsébet brit királynő. Nem tudni még biztosat az uralkodó küszöbön álló döntéséről, az azonban biztos, hogy ha Viktória királynő 64 éves uralkodását Viktoriánus kornak nevezzük, akkor joggal nevezhetjük II. Erzsébet trónon töltött évtizedeit Erzsébeti-kornak. Habár uralkodása végének időpontja még kérdéses, az biztos, hogy a világ kedvenc királynője, aki a humoroldalak szerkesztőinek fantáziáját is megmozgatta, a róla készült meme-ket nem hazudtolja meg: ha hinni lehet a pletykáknak, akkor megvárja koronázásának 65. évfordulóját, amivel megelőzi Viktóriát, aztán lemond.


A lemondásról szóló pletyka apropójaként Szalai Szilárd összegyűjtött 6+1 érdekes, illetve gyakran félreértett dolgot a királynőről.
1. Minek az uralkodója?
A közhiedelemmel ellenben nem csak Anglia, hanem Nagy Britannia és a teljes Brit Nemzetközösség uralkodója.

2. Nincs vezetékneve

A királynő családi név helyett csupán három keresztnevet használ: Erzsébet, Alexandra, Mária. Elsőt az édesanyjáról, másodikat a dédanyjáról, harmadikat a nagyanyjáról kapta.

3. Nem vér szerinti családtag

Nevelőnője, Bobo egész életében mellette szolgált, 1991-ben hunyt el. A királynő a királyi mauzóleumba temettette el. Ő az egyedüli nem királyi fenség, aki ebben a mauzóleumban nyugszik.

4. Autószerelő uralkodó

A II. világháborúban teherautó-sofőrként szolgált és megtanult autót szerelni.

5. Rokonához ment feleségül

13 éves korában ismerte meg Fülöp, dán herceget. Már aznap eldöntötte, hogy csak ő lehet a férje. A világháború alatt leveleztek, majd 1947 nyarán bejelentették az eljegyzésüket. Érdekesség, hogy férjével együtt mindketten Viktória királynő ükunokái.

6. Az okmányok nélküli ember

II. Erzsébet az egyetlen ember Nagy-Britanniában, akinek nincsen útlevele, sem semmilyen személyes igazolványa és szavazati joga sincsen.

6+1. Éljen NEM Károly király!

Ugyan a királynő fia, Károly herceg él és virul, a trónt azonban valószinüleg nem ő kapja! A leköszönő uralkodó fontosnak tartja a család népszerűségét, márpedig Károly nem valami közkedvelt felesége, Diana halála, illetve gyors újra nősülése miatt. A kiszemelt utód, Vilmos és felesége nemzetközileg is rettenetesen népszerű, ezért kézenfekvő választás lenne őt megkoronázni.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel