Felvételi kisokos – pár dolog, amit érdemes tudnod

Szerző: Diákszemmel

Ismerős az utolsó középiskolai év eleji izgatottság, amivel nekivágunk a célegyenesnek. Utána pedig a fájó felismerés, hogy lassan valamit kezdenünk kell magunkkal és a jövőnkkel a továbbiakban. Két lehetőség maradt: meló vagy megint suli. 10 percnyi szorgos álláskeresés után hamar rájövünk, hogy minden álláshoz valamilyen szaktudás kell és a sör-pong nem számít annak. Ekkor enyhén szívroham közeli állapotban kutakodni keresünk, hogy OKJ-s amit szeretnénk csinálni vagy kezdődik az amerikai tinik álma: a fősuli és a kolesz élet. Szalai Szilárd a felsőoktatásról és az ott szerzett személyes tapasztalatairól írt, tisztázva tévhiteket és eloszlatva kétségeket.

Csak hármast kaptál tesiből?! Hogy leszel így atomfizikus?

Nos, én ugyan nem akartam atomfizikus lenni, és mindig is jó voltam a sportokban, de egy ehhez hasonló kérdést már mindenki kapott szüleitől. Magyarországon az az alapkoncepció, hogy ha középiskolai tanulmányaid alatt négyesnél rosszabb jegyet kapsz, alanyi jogon elveszted minden vagyonodat, és sosem fogsz állást találni. Legalábbis szüleink szerint.

A valóságban azonban nem áll meg a világ egy-egy rossz jegy miatt. Nyílván nem egyszerű bekerülni egy jó felsőoktatási intézménybe, de semmiképpen se hagyd, hogy egy rosszabbul sikeredő tárgy miatt elmenjen a kedved a továbbtanulástól! A pontszámításnak több módja is van, és az a tök jó, hogy mindenkinél a számára legkedvezőbb módszert alkalmazzák.

A felvi.hu szerint ez a két módszer létezik:

Tehát az első esetben az utolsó két év tanulmányi eredményei számítanak (mi volt az év végidben) plusz hozzáadódik annak a két tárgynak a pontja (ahány % lett az írásbeli+ szóbeli összesen), amit a megjelölt iskola követelményként írt ki, és ehhez jönnek még a plusz pontok (nyelvvizsga, sport eredmények, OKTV).

A második esetben csak az érettségid számít. Itt szintén két, a megjelölt iskola által kért tárgy vizsgaeredményének a százalékát kell megszoroznod kettővel és összeadnod + a többletpontok.

Szuper, vágjunk bele! De hogy?

Érdemes először is sorra venni, hogy mi érdekel, mit szeretsz a szabadidődben csinálni. Ha ez megvan, akkor keress egy olyan szakmát, ami ehhez az időtöltéshez közel áll. Például ha szeretsz utazni, akkor érdemes egy turizmus- vendéglátás szakot megjelölnöd.

Ha már kitaláltad mit csinálnál, akkor jön a „hol?” kérdése. Szembesülsz vele, hogy a legtöbb szak több iskolában is elérhető. Ha nincs ismerős, aki segíthetne a választásban, akkor irány a nyílt napokra! Érdemes megismerni a tanárokat, magát az iskolát, hiszen (remélhetőleg) éveket fogsz eltölteni ott.

Minden intézmény tart nyílt napokat, melyekről az adott iskola honlapján illetve a https://www.felvi.hu/felveteli/nyiltnap-n tudsz tájékozódni.

Ha nem szeretsz járkálni, neked találták ki az EDUCATIO kiállítást, ami 2016. január 19-e és 21-e között lesz a SYMA csarnokban. Itt gyűlnek össze nem csak a főiskolák és az egyetemek, hanem az egyébb felsőoktatási intézmények is.

Megvan mit szeretnék és hol. Hogyan tovább?

Nagyon gyúrj rá azokra a tárgyakra, amelyeket felvételi követelménynek jelöl az iskola az adott szakhoz. Érdemes eljárni az iskoli fakultációkra. Ha van a kiszemelt sulinak valamilyen felkészítő kurzusa, vagy a Németországban divatos nyári iskola nevű elő-tréningje, az mindenképpen hasznos és hatalmas buli! Itt még nem annyira az oktatásé a főszerep, hanem inkább az adott egyetemmel/főiskolával való azonosulás, közösségszervezés és kedvcsináló a tanulmányokhoz.

További tippek és tanácsok

A szimpátia mellett érdemes a megjelölt szak piacképességét is megnézni. Hatalmas kereslet van jelenleg informatikusokra és mérnökökre, tehát ez egy jövedelmező szakma. A humán jellegű foglalkozások általánosságban telítettek, így ez kevésbé lehet kifizetődő.

Ha nem sikerül bekerülni államilag támogatott képzésre, a Diákhitel megoldás lehet, de természetesen ez is hitel, így felelősséggel kell igénybe venni!

Minden intézmény esetében járj utána a kollégiumi lehetőségeknek!

Ha állami ösztöndíjas képzésre vettek fel, rossz tanulmányi átlag miatt akár el is vehetik az ösztöndíjat!

Önköltséges képzésről vélthatsz államilag támogatottra, amennyiben kiváló jegyeid vannak!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel

1 thoughts on “Felvételi kisokos – pár dolog, amit érdemes tudnod

Comments are closed.