2016-os csillaghullás

Szerző: Diákszemmel

2016 minden bizonnyal fekete betűkkel vonul be az előadóművészet évkönyvébe. Rengeteg híresség hunyt el tavaly; a BBC szerint ötször annyi, mint az elmúlt években. Miért történhetett ez?

Általánosságban elmondható, hogy az idén meghalt hírességek inkább az elmúlt évtizedekben voltak sikeresek és felkapottak, mint ahogy az is, hogy a nagy hírnév gyakran hoz magával egészségtelen életstílust, ez pedig az évek során jóval megrövídíthette a 2016-ban elhunytak életét. Plusz, az elmúlt három évtized sokkal több sztárt produkált, mint az a korábbi idők, így nagyobb az elhalálozások száma is.

Nézzük kiket veszítettünk el, időrendi sorrendben:

JANUÁR

Alan Rickman

69 éves Golden Globe díjas színész, aki leghíresebb szerepében a Harry Potter filmek Piton professzorát alakította, január 14-én halt meg, daganatos betegségben.

Pályafutását színházi színészként kezdte, de hamar felfigyelt rá a BBC és átcsábították a televíziózáshoz. Ezen kívül nemcsak majdnem 40 éves színészi pályafutást tudhat maga mögött, hanem a fiatalabb generációk oktatásában is részt vett a Royal Academy of Dramatic Art alelnökeként.

 

David Bowie

„A pop kaméleonja” szintén januárban távozott, a májrákkal folytatott másfél évnyi küzdelem után. Dalai mellett változatos, sokszor megbotránkoztató megjelenéséről lett híres.

Zenei pályafutását eredetileg szaxofonosként képzelte el, azonban egy szerencsés véletlen folytán egy kis zenekar énekesét kellett helyettesítenie, innen pedig már egyenes út vezetett gyakorlatilag az összes létező zenei díj felé, amelyet több mint 50 éves pályafutása alatt be is gyűjtött.

Egy másik legenda szerint szemei azért különböznek egymástól, mert iskoláskorában összeverekedett egy másik fiúval egy lány miatt, ellenfele pedig szemen ütötte. Később ez az iskolatársa tervezte Bowie lemezborítóit.

 

FEBRUÁR

Psota Irén

Egy igazi polihisztort veszített vele az ország: színházi-, televíziós-, filmszínész, író, énekes volt, sokan jellegzetes orgánumáról ismerték. Gyermekkorától színész akart lenni és ez sikerült is neki, nem is akárhogy! 58 éves pályafutása alatt kétszer Kossuth- és kétszer Jászai Mari-díjat nyert, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

86 évesen hunyt el szívelégtelenségben.

 

MÁRCIUS

Kertész Imre

Megjárta Auschwitzot és Buchenwaldot, 1944-45-ig volt koncentrációs táborban, ’45-ben a lágerek felszámolásakor hazamehetett.

Irodalmi Nobel- díjazott írónk, a Sorstalanság szerzője, 86 éves korában halt meg, március 21.-én.

 

ÁPRILIS

Prince

A „pop zene hercege”, Oscar- és sokszoros Grammy- díjas zenész, 30 éven keresztül volt a könnyűzene meghatározó alakja. Az Index szerint ópiáttúladagolás miatt halt meg, 57 éves korában, tavaly áprilisban.

Ő maga 1993 és 2000 között nem használta/használhatta a Prince nevet, mivel azt kiadója levédette, helyette a T.A.F.K.A.P. (The Artist Formerly Known As Prince), vagyis „A Művész, Akit Korábban Prince-nek Hívtak” (az én szabadfordításomban) nevet használta.

 

JÚLIUS

Bud Spencer

A legnagyobb filmes pofonosztó, egyik személyes kedvencem, filmjei előtt kiváló sportoló volt: ő volt az első olasz úszó, aki 100 m-es gyorsúszásban egy percen belüli eredményt ért el. Nemcsak kiváló sportoló volt, de jeles tanuló is, 16 évesen már egyetemre járt.

Carlo Pedersoli néven született, a Bud Spencer nevet egy hollywoodi filmszerződés kedvéért vette fel kedvenc söre, a Budweiser és kedvenc színésze, Spencer Tracy után. Hatalmas magyarországi rajongótábora van, jól bizonyítja a magyarok iránta érzett tiszteletét, hogy a Filatorigátnál nem sokkal a halála után készített portré a mai napig érintetlen.

 

Somló Tamás

Gyermekkorában végigjárt minden létező szórakoztatóipari iskolát a Balettintézettől az Artistaképzőig, egy ideig turnézott artista társulatával is, ezután került kisebb zenekarokhoz, de igazán

Az Omegában kezdte pályafutását, de igazán az LGT-vel forrt össze a neve. A magyar könnyűzene kiemelkedő alakja 68 évesen halt meg hosszú betegség után.

 

Garry Marshall

A Micsoda nő!, az Oltári nő, a Kisanyám  és a Neveletlen hercegnő rendezője viccíróként kezdte pályáját Hollywoodban, így került a televízióhoz, ahol vígjátéksorozatokat írt, majd a ’80-as évektől több mint 30 éven keresztül rendezte Hollywood legjobb romantikus vígjátékait.

81 évesen halt meg tüdőgyulladás szövődményei miatt.

 

NOVEMBER

Kocsis Zoltán

Állítólag már 3 évesen tudott zongorázni, ami pedig biztos, hogy 18 éves korában igazi világsztár lett mikor megnyerte a Magyar Rádió Beethoven-versenyét. Sőt, mindössze 25 évesen Kossuth- díjat kapott!

Olyan él zenekarokkal zenélt, mint Berlini Filharmonikusok, a Royal Filharmonikus Zenekar, vagy a Bécsi Filharmonikusok.

November 6-án hunyt el hosszan tartó betegség után.

 

DECEMBER

Gábor Zsazsa

Gábor Sári néven született a Golden Globe- díjas magyar szépségkirálynő, aki nem csak szépségéről lett híres, hanem arról is, hogy VIII. Henrikhez méltóan fogyasztotta a házastársakat. 9-szer házasodott, ezek közül volt olyan, ami csak egyetlen napig tartott. Utolsó házassága, az egykori Vilmos császár menyének örökbe fogadott fiával főnemesi címet hozott neki, Anhalt és Szászország hercegnéjeként.

99 éves korában halt meg, szívrohamban, december 18.-án.

 

George Michael

Karácsony első napján távozott minden idők egyik legsikeresebb énekese. A Wham! tagjaként a mai napig slágernek számító Last Christmas és a Wake Me Up Before You Go-Go tartozik legnagyobb sikerei közé.

Híres volt jótékonykodásairól: több ezer dollárt adakozott éves szinten az AIDS ellenszerét kutató szervezeteknek.

 

Carrie Fisher

Több mint 40 éves színészi pályafutása alatt a legnagyobb siker Lei hercegnő szerepe hozta meg neki. A jelenleg készülő új Star Wars filmben is szerepel, így előfordulhat, hogy 40 év után valaki más veszi át Leia hercegnő szerepét.

Amellett, hogy színész volt, kevesebben tudják, hogy sikeres forgatókönyvíró is volt. (Képeslapok a szakadékból, Az ifjú Indiana Jones kalandjai).

 

Szalai Szilárd

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel