Ez a teendőd, ha mesterszakon folytatnád

Szerző: Diákszemmel

Az egyetem harmadik évének elején felmerül a kérdés, hogy hogyan tovább. Ha úgy döntöttél, hogy még nincs itt az ideje kilépni és szeretnéd még két évig az iskolapadot koptatni, akkor itt a segítség, Szalai Szilárd cikkében.

Minden egyetemnek más és más felvételi követelménye és pontszámítási eljárása van, melyeket a felvi.hu-n megtalálsz, de általánosságban pontokba szedve a következőket érdemes tudni:

  1. Miért érdemes mesterszakra mennem?

Először is a doktori címmel (amit csak PhD elvégzésével lehet megszerezni, de előtte el kell végezni a mesterképzést) nagyon jól lehet csajozni/pasizni.

Ami talán ennél is fontosabb, hogy munkahelyen magasabb szakmai elismertséget jelent és  könnyebb is így a munkaerőpiacon érvényesülni.

2. Mik a felvételi követelmények?

Ez mindenhol változó, ami biztos, hogy valamilyen felmérést szoktak végezni, pl.: felvételi vizsga, szóbeli beszélgetés.

A másik fokmérő pedig az alapszakos félévek tanulmányi átlaga vagy az alapfokú diplomád minősítése.

3. Hogy zajlik a pontszámítás?

Maximum 100 pontot lehet elérni, amit a fent említett felvételi követelményekre kapott pontszámokból lehet összeszedni. Plusz pontok persze itt is lehet kapni, esélyegyenlőségi szabályozásnak köszönhetően. Ez 1-10- ig terjedő pontszám lehet fogyatékosság vagy gyermeknevélés következtében. Ami minden egyetemnél biztos: minimum 50 pontot el kell érni, hogy legyen esély a felvételre!

A kiszemelt iskola pontszámítási rendszerét itt találjátok meg.

4. Jelentkezhetek másik egyetemre is?

Amennyiben az alpképzésben szerzett végzettséged egybevág a megjelölt mesterszakkal, akkor intézménytől függetlenül folytathatod tanulmányaid, a rangsorolásnál ez nem okozhat hátrányt!

5. Mi lesz a diákommal?

Egy új rendeletnek köszönhetően, ha ugyanabban az intézményben folytatod tanulmányaid és egyébként még érvényes a diákod, nincs semmi tennivalód, a diákodat teljes mértékig használhatod tovább.

És végül, de nem utolsó sorban, íme az 5 legnépszerűbb mesterszak a tavalyi évben:

  1. vezetés és szervezés
  2. vállalkozásfejlesztés
  3. marketing
  4. pénzügy
  5. pszichológia
Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel