Izraelben készül a „Vissza a jövőbe II.” repülő autója

Szerző: Diákszemmel

 

A légdeszka és az önműködő cipűfűző után hamarosan a szintén a „Vissza a jövőbe” című film második részéből ismert repülő autó is valóság lesz. Az 1989-ben bemutatott ikonikus moziban utópia volt csak a repülő De Lorean, most azonban egy izraeli cég dolgozik a kütyü megvalósításán. A készítők úgy tervezték, hogy a filmben megjelölt jövőbeli dátumra, vagyis 2015. október 21-re készülnek el a szerkezettel, de közbejött egy kis csúszás, így csak 2020-ra valósulhat meg a repülő autó.

A Reuters beszámolója szerint az izraeli Urban Aeronautics nevű cég dolgozik a prototípuson, amit „Cormoran”-nak neveztek el. A jármű tulajdonképpen egy személyszállításra alkalmas drón, ami másfél tonnát nyom, és 185 km/órával képes száguldozni a levegőben. 500 kilót bír el. Nem propellerekkel vagy hajtóművekkel, hanem belső rotorokkal marad fenn a levegőben.

 

A prototype of the Cormorant, a drone, is pictured at Urban Aeronautics' workshop in Yavne, Israel December 22, 2016. REUTERS/Amir Cohen
A prototype of the Cormorant, a drone, is pictured at Urban Aeronautics’ workshop in Yavne, Israel December 22, 2016. REUTERS/Amir Cohen

A 14 millió dolláros szerkezettel már megcsinálták az első tesztrepüléseket. A készítők úgy tervezik, hogy nemcsak magánhasználatra, hanem katonai bevetésekre is alkalmas lesz, és balesetek, természeti csapások, katasztrófák utáni mentéseknél is használhatják majd.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel