Aki most lemarad, tényleg kimarad

Szerző: Diákszemmel

Február 15-én, szerdán éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre, és ugyanez a határidő az általános iskolások számára, akik nappali tagozatos középiskolában akarnak továbbtanulni.

Nézzük először, hogy mire kell figyelned, ha egyetemen, főiskolán folytatnád a tanulmányaidat. Biztosan tudod, hogy a kérelmeket csakis elektronikus úton lehet benyújtani. A www.felvi.hu oldalról lehet letölteni az adatlapokat, és ott is lehet továbbítani – de biztosak vagyunk benne, hogy ezzel már rég megvagy.

Ha valami miatt mégis hezitáltál és az utolsó pillanatra hagytad a jelentkezést, akkor tudnod kell, hogy a személyes és kötelező adataidat is a határiődig kell rögzítened a rendszerben, a kiválasztott szakokat és a szükséges dokumentumokat is éjfélig kell megjelölnöd, illetve feltöltened. Az e-felvételi felülete nagyon felhasználóbarát, segít a kitöltésben, nem nehéz boldogulni vele, de azért érdemes odafigyelni, hogy minden szükséges adat meglegyen. Továbbra is három helyet jelölhetsz meg ingyen, a további három jelentkezési hely megjelöléséért már fizetni kell. Február 20-áig kell hitelesíteni a jelentkezéseket az Ügyfélkapun keresztül vagy az e-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával (cím: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190).

Az általános iskolások felvételi lapjainak kitöltését az általános iskola szervezte meg. A középfokú felvételin a 8. osztályt befejezők közül a gimnázium, a szakgimnázium, a szakközépiskola, a szakiskola és a készségfejlesztő iskola 9. évfolyamára jelentkezők, valamint a 8 vagy 6 évfolyamos gimnáziumi osztályokba jelentkezők vesznek részt, beleértve az előkészítő osztályokra pályázókat is.
A felvételi lapokat az általános iskola a kitöltéshez szükséges adatok begyűjtése, ellenőrzése és rögzítése után a középfokú intézmények felvételi információs rendszerében (KIFIR) „állítja elő”, és a lapokat megküldi a felvételt hirdető középfokú iskolákba, a tanulói adatlapot pedig az Oktatási Hivatalba. A jelentkezési lapok és a tanulói adatlap általános iskolai továbbításának határideje egyaránt február 15-e.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel