Internetes vásárlás – igen vagy nem?

Szerző: Diákszemmel

Az internetes vásárlás a fiatalok körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A 18-25 éves korosztály 90%-a biztosan rendelt online felületről életében legalább egyszer. Ez a közkedveltség több okból fakadhat. Ilyen lehet a kényelem, az időmegtakarítás, vagy az unalom is. Sokan azért választják ezt a vásárlási módot, mert így elkerülhető a család kérdő tekintete, vagy nem kell felfedniük magukat egy kínosabb termék kifizetésekor. 

Az egyszerűségnek rengeteg előnye van. A rendelés megejthető járművön, egy unalmas előadáson, tanulás helyett (amikor már minden lehetséges pótcselekvést kivégeztünk ezt leszámítva), vagy az éjszakai melóban. Ennek hátulütője, hogy a pénz könnyen fogy, hiszen a rendelés csak néhány kattintás. A jól megszerkesztett honlapok a legolcsóbb, vagy a kiemelten akciós termékeket jelenítik meg először, így mindig megtaláljuk a legkedvezőbbet, ami a rendelésre késztet – akkor is, ha amúgy semmi szükségünk nincs az adott termékre. A közösségi portálokon felugró hirdetések biztosítanak arról, hogy a legjobb áron vásárolunk, valamint a korábbi vásárlók véleménye alapján biztosan jó minőségű áru kerül hozzánk.

Egyre felkapottabbak azok az apróhirdetéses felületek, melyek Kínából biztosítják a lehető legolcsóbb (habár sokszor silány minőségű) termékek behozatalát. Az egyetemisták körében ez különösen népszerű, hiszen innen minden beszerezhető a tolltól kezdve a napelemes asztali lámpán át a koliszobát díszítő kirívó dekorációkig. Szinte nem tud az ember olyat kitalálni, amit ne lehetne itt megvenni. Ha itthon drága a smink, vagy a legújabb divat szerinti ruhák, esetleg bicskára, vagy telefontokra van szükség ezeken a felületeken fillérekért beszerezhetők. Nem beszélve a telefonok törött üvegfóliájának pótlásáról, ami az egyetemi évek alatt gyakran megtörténik. Egyedi, különleges ajándékok, vagy használati tárgyak is könnyen fellelhetők, erről azonban időben kell dönteni.

Meghozták már, meghozták már, meghozták már??

A várakozás ilyenkor a legnehezebb, ezután a csomag érkezése olyan, mintha megajándékoztak volna. Gyakran 3-5 hetet is várni kell, hogy a megvásárolt termék célba érjen, és ilyenkor igen elkeserítő tud lenni, ha nem megfelelő a minősége, esetleg törött, vagy nem működik. De ezzel számolni kell, ha olcsón rendelünk. Előfordul nagyritkán, hogy nem érkezik meg, ennek árát azonban haladéktalanul megtérítik. Hátránya, hogy sokan visszaélnek a kínai áruval, online üzletet csinálnak, majd az eredeti ár sokszorosáért kínálják a gyanútlan vevőknek. Ezért érdemes a hasonló oldalakon körbenézni mielőtt itthon vásárolnánk, és tájékoztatni az idősebb generációt is ezek létezéséről.

Hamar függés lehet a dologból

A vásárlás függőséget okozhat. Furcsán hangzik, de azáltal, hogy néhányszáz forintért beszerezhető szinte bármi, könnyen rászokhat az ember. Gyakran már olyan dolgokat is megvásárolunk, aminek semmi értelme, csak mert izgalmas rá licitálni, vagy mert filléres dolog, és biztos jó lesz egyszer valamire. Unaloműzésnek sem utolsó, van, hogy csak keresgélünk, nézelődünk, és megtetszik valami. Normál esetben egy bolt polcai előtt állva elgondolkodnánk, vajon tényleg szükségünk van-e az adott tárgyra. Azonban a kattintgatásnak hála, nem hagyunk időt magunknak a gondolkodásra, csak cselekszünk. Az apró rendelések értékét összeadva pedig kiderül, hogy nem maradt semmi az ösztöndíjból.

A hazai webshopok szinte kivétel nélkül megbízhatóak, néhány napon belül kiszállítják a kívánt terméket, és lehetőségünk van az átvételkor fizetni. A magánszemélyekkel, előre utalásos gyanús apróhirdetésekkel azonban ajánlott óvatosan bánni. Egyikünk sem kíván belebukni egy csalóba, zsebpénzét így szerző gyerekbe, vagy unatkozó kiskereskedőbe. Ezek ellen nem lehet mit tenni, jobb elkerülni a természetellenesen kedves, nyájas, ajándékkal kecsegtető, vagy túlságosan olcsón márkás terméket hirdető eladókat. Itthon érdemes megbízható felületről, vagy nagyobb cégektől vásárolni, ha külföldről érkezik csomag, akkor pedig lessük a postát, nehogy elfelejtsék bedobni az értesítőt.

Az online vásárlási lehetőség hasznos, de ésszel kell kezelni. Könnyen elfogy a nehéz diákmunka árán megkeresett véges fizetés. Habár legalább megszedjük magunkat új cuccokkal, amikkel akár a koliban is üzletelhetünk.

Bartha Zsófia

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel