Jól játszó jó csapattól kaptunk ki

Szerző: Diákszemmel

A magyar labdarúgó válogatott szombat este 3:0-s vereséget szenvedett a lisszaboni Estadio da Luz-ban, a címvédő Európa-bajnok portugál válogatottól. A mérkőzésnek a mi szempontunkból volt nagyobb tétje, mindenképp pontot kellett volna szereznünk ahhoz, hogy életben tartsuk a reményeinket a 2018-as oroszországi vb-vel kapcsolatban. Ennek ellenére a meccset simán nyerték a portugálok, akik bár nem nyújtottak ellenállhatatlan teljesítményt – és igazolták, hogy a tavalyi Eb-n inkább voltak vakok közt a félszeműek -, megszilárdították helyüket a csoport második helyén.

A magyar csapat legnagyobb hiányzójának az a Kleinheisler László számított, aki bár egy ideje már adós a jó teljesítménnyel a válogatottban, abszolút mértékben élvezi Bernd Storck bizalmát, a csatár mögötti pozícióban. A Ferencváros középpályása sárgalapos eltiltása miatt nem léphetett pályára, pótlását pedig a kapitány formációváltással igyekezett megoldani, így bekerült a csapatba a magyar állampolgárságát pár hete megkapó Vinícius Paulo és Lang Ádám is, így Kádárral kiegészülve egy három belsővédős rendszert alkalmazott a magyar csapat, a karmesteri pálcát pedig az eredendően szélső Dzsudzsák kapta meg, aki így a meccs jelentős részében a pálya közepén játszott.

kezdő

A hazaiak támadósorában Cristiano Ronaldo mellett helyet kapott André Silva és Quaresma is, a trió pedig folyamatos helycserékkel igyekezett szétzilálni a magyarok védelmi vonalait, a balhátvédet játszó Guerreiroval kiegészülve pedig az első félidőben el is döntötték a meccset.

Az első félidő sokáig nem hozott érdemi történést, a kezdeti előremerészkedések után a magyar csapat igyekezett zártan és fegyelmezetten védekezni az időről időre ritmust váltó portugál csapattal szemben. A Gera Zoltán és Nagy Ádám fémjelezte középpálya rengeteget dolgozott az első félórában, így ebben a periódusban mindössze két lehetősége volt a hazaiaknak. Egy alkalommal Cristiano Ronaldo szabadrúgását blokkolta a sorfal, majd egy ajtó-ablak helyzetet fejelt a kapu mellé a Real Madrid klasszisa. Bár a magyar csapatnak szemernyi esélye nem volt gólhelyzetet kialakítani a portugál kapu előtt – egyetlen csatárunk, Szalai Ádám is többnyire saját térfelén védekezett –, azt sikerült elérni ideig-óráig, hogy a portugálok se tudjanak tiszta helyzetet kialakítani, azonban az idő előrehaladtával kiütköztek a rendszer szokatlanságából fakadó hiányosságok.

adriensilva

Az első gólt megelőző szituáció, a három belsővédő mindegyike egy az egy elleni szituációba kerül, dacára annak, hogy a magyar középpályások mind esemény közelben vannak. A legnagyobb hibát mégsem ők követik el, hanem a két szárnyvédő, Bese és Korhut, akik annyira próbálják leszűkíteni a területet és védeni a pálya középső részét, hogy teljesen feladják a széleket, amik az ő felségterületeik lennének. A labda közelébe egyikük sem tud férkőzni, cserébe tálcán kínálják a területet a portugálok két szélsővédőjének, így Guerreironak is, aki sokadik jó elfutása után gólpasszt ad André Silvának. A gól érezhetően megfogta a csapatot, négy perccel később Silva klasszis lekészítése után Cristiano Ronaldo talált Gulácsi Péter hálójába egy erős, kellemetlen lapos lövéssel.

A szélekkel az egész első félidőben meggyűlt a magyar csapat baja, főként Guerreiro okozott gondot a tizenhatos előterében, a magyar csapat játékának gyengéjét kihasználva a teljes hosszában be tudta játszani a pályát. Ebben segítségére volt, hogy Bese egyrészt nem tudott vele lépést tartani, másrészt a három magyar belsővédő közül a leggyengébb, Lang Ádám került szembe a legtöbbször Cristiano Ronaldoval, így többnyire neki igyekezett besegíteni Bese, ezzel teljesen őrizetlenül hagyva a jobboldalt, amit Guerreiro köszönt szépen.

A félidőben Bernd Storck azonnal reagált, Lang helyére Lovrencsicset állítva pedig átállt a csapat a jól megszokott 4-2-3-1-re, ami érezhetően adott egy kis önbizalmat a játékosoknak, viszont továbbra is Dzsudzsáknak kellett volna fazont szabnia a magyar csapat játékának, ami látványosan nem ment az egész meccsen a csapatkapitánynak. Pár bíztató elfutás és beadási kísérlet után újból érkezett Cristiano Ronaldo, és a második félidő felénél szerzett szabadrúgás góljával végérvényesen lezárta a mérkőzést.

A hátralévő időben a portugál csapat próbálta kiszolgálni közönségét, bravúros megoldások útján próbáltak további gólokat szerezni, míg a magyar csapat tisztességgel helytállt.  Kalmár beállása hozott némi életet a magyar csapat játékába. A váltás következtében Dzsudzsák újra kikerült a szélre, az ex-győri középpályás személyében pedig megfelelő játszótársat is kapott maga mellé. Így a mérkőzés vége felé sikerült vezetnünk pár szemre is tetszetős akciót, a legnagyobbat a meccs végén a szintén csereként beálló Pintér hagyta ki.  Mindezekkel együtt nyári mérkőzés forgatókönyvének nyoma sem volt, hatalmas különbség alakult ki játékban a két csapat között, ennek ellenére a magyar játékosok nem estek össze, méltósággal játszották végig a kilencven percet, melynek végén, ha ezúttal mást nem is, de az akaratot mindenképpen díjazhatta a csapatot elkísérő magyar szurkolóhad.

Összességében elmondható, hogy egy jó csapat jól játszva vert meg egy szerényebb képességű, gyengén játszó csapatot, amelyik ráadásul adott is egy félidő előnyt ellenfelének. A magyar válogatott nincs könnyű helyzetben a továbbjutást illetően: jelenleg a harmadik helyen állunk, a pótselejtezőt jelentő második helytől öt pont távolságra, a selejtező sorozat felénél.

Folytatás júniusban, Andorra ellen!

Portugália – Magyarország 3:0 (2:0)

Portugália: Rui Patrício – Cedric, Pepe, Fonte, Guerreiro – William Carvalho, André Gomes (Pizzi 86’), Joao Mario (Moutinho 83’) – Quaresma, André Silva (Bernardo Silva 67’), Cristiano Ronaldo

Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Magyarország: Gulácsi – Bese, Lang (Lovrencsics 46’), Vinícius, Kádár, Korhut – Gyurcsó (Kalmár 69’), Nagy, Gera (Pintér 85’), Dzsudzsák – Szalai

Szövetségi kapitány: Bernd Storck

Gólszerzők: Cristiano Ronaldo (36’, 65’), André Silva (32’)

Rugli Tamás

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel