Erasmus kisokos

Szerző: Diákszemmel

Bizonyára hallottál már az Erasmus program nyújtotta lehetőségekről, melynek keretein belül – az életre szóló élményen túl – nagyon hasznos oktatási, kulturális és nyelvi tapasztalatokat szerezhetsz. Mindez persze nagyon hangzatos és könnyen felcsigázza az érdeklődést, de mindenre kiterjedő, átfogó információkat viszonylag kevés helyen találhatsz róla. Ha komolyan érdekel a lehetőség és felsőoktatási intézményben tanulsz, mindenképp keresd fel iskolád Erasmus koordinátorát a részletes tájékoztatásért. Ebből a cikkből pedig választ kaphatsz az 5 legalapvetőbb és leggyakoribb kérdésre, amik a program kapcsán felmerülhetnek. 

Mi az az Erasmus és milyen lehetőségeket biztosít?

Az Erasmus az Európai Bizottság 1987 óta működő nagysikerű programja. A program keretében már akár 5 millióan kaphatnak támogatást a külföldi tanulmányaikhoz. Gyakori félreértés, hogy csak az Európai Unió tagállamaiba mehetsz tanulni. A programban a tagállamokon kívül részt vesz Macedónia, Norvégia, Liechtenstein, Törökország és Izland is. Azonban ez még mindig nem minden, hiszen az Erasmus+ által már Európán és a felsorolt országokon kívüli partnerországokba is eljuthatsz.

A tanulmányi célú pályázaton túl lehetőséged van szakmai gyakorlatra, rövidebb kurzusokra, különböző országok egyetemeinek közösen indított mesterképzésére, valamint fogyatékosságból vagy betegségből származó többletköltség enyhítésére szolgáló támogatásra pályázni.

Milyen feltételekkel lehet pályázni?

Ahhoz, hogy jó esélyekkel indulj a pályázaton, és hogy egyáltalán részt vehess rajta, három alapfeltételnek kell megfelelned. Az első kiköti, hogy állampolgársággal vagy tartózkodási engedéllyel kell rendelkezned valamelyik Erasmus partnerországban. Ugyancsak fontos, hogy beiratkozott hallgatója legyél egy Erasmus Charter for Higher Education tanúsítvánnyal rendelkező felsőoktatási intézménynek. Ez alapképzéstől a doktori szintig bármi lehet, annyi a kitétel, hogy tanulmányaid befejeztével államilag elismert diplomát vagy más felsőfokú képzettséget kell szerezned. Ha eddig minden feltételnek eleget teszel, már csak a küldő intézmény pályázatán kell sikeresen szerepelned. Ennek a pályázatnak a feltételei évenként és intézményenként is eltérőek lehetnek, így ezzel kapcsolatban is célszerű az intézményi koordinátort megkeresni.
Az imént említett alapfeltételeken túl, még van jónéhány kikötés, melyekkel nem árt tisztában lenni. Fontos tudni, hogy legkorábban a felsőoktatási tanulmányok második évében utazhatsz ki. Ez azt jelenti, hogy míg alapképzés esetén várnod kell a második éved megkezdéséig, mesterképzésen akár már az első félévedet is töltheted egy partnerintézményben.
Habár nyelvvizsga nem szerepel a feltételek között -az elbírálásnál azonban plusz pontot érhet- a nyelvi képességeidről is számot kell adnod az Európai Bizottság online felmérésén. Ezt kiutazás előtt és hazatéréskor is meg kell tenned.

Milyen jogaid és kötelességeid lesznek Erasmus ösztöndíjasként?

Sikeres pályázat esetén hallgatói támogatási megállapodást és tanulmányi szerződést is alá kell írnod, melyek részletesen meghatározzák a jogaidat és kötelességeidet. Az egyik legfontosabb, hogy jogosult vagy teljeskörű tájékoztatásra, ideértve a szállást, biztosítást és vízumot is. Ennek ellenére a te feladatod utánajárni és tájékoztatást kérni, azonban, ha ezt nem kapod meg, esetleg téves információkat kapsz, az a jogaid megsértésének minősül.
A szerződések azt is kimondják, hogy a fogadó intézményben egyenlő jogokat élvezel az ott tanuló hallgatókkal. Nem kérhetnek tőled tandíjat -azt a küldő intézmény felé kell befizetned önköltséges képzés esetén-, de vizsgadíjat, regisztrációs díjat, labor- vagy könyvtárhasználati díjat sem.  Ugyanakkor jogosult vagy a saját hazádban kapott ösztöndíj- és diákhitel juttatásokra a külföldi tanulmányok ideje alatt is.
A programban kötelességed képességeidhez mérten a lehető legjobban teljesíteni a szerződésben meghatározott kurzusokat és betartani a fogadó intézmény szabályait. Amennyiben a kurzusok teljesítése nem sikerül, az a támogatás visszafizetési kötelességét vonhatja maga után.
Mindazonáltal jogosult vagy arra, hogy a küldő intézmény teljes körűen elfogadja a teljesített tevékenységeket.  Az Európai Kreditátviteli Rendszer (ECTS) biztosítja, hogy a kinti tanulmányaid beszámításra kerüljenek és egy angol nyelvű diplomamelléket is kapj róla.
A meghatározott feltételek teljesítése mellett pedig értelemszerűen jogosult vagy a hallgatói támogatásra, melynek mértéke választott országonként eltér.

Hogyan készülj fel?

Ha ezt a cikket olvasod, már jó úton haladsz, ám ez önmagában közel sem elég. Ha megszületett benned az elhatározás, ne restelkedj felkeresni minden elérhető forrást, de a legfontosabb, hogy beszélj az egyetemed/főiskolád Erasmus koordinátorával, ő mindenben a segítségedre lesz.

  • Döntsd el, hogy hova szeretnél menni, és tudj meg minél többet az adott országról! Ez tényleg sokat segít a beilleszkedésben és az ott töltött napjaidat is könnyebbé teszi. A tudás mindig magabiztosságot kölcsönöz! Napjaink technikájának köszönhetően, akár az utcákat is bejárhatod előre a Google Street View segítségével.
  • Tervezd meg előre a lakhatás és megélhetés költségeit! Valóban kellemetlen helyzeteket szülhet, ha meggondolatlanul költöd a pénzt, esetleg váratlanul érnek az adott ország árai.
  • Ne feledkezz meg a hivatalos iratokról sem, nézz utána, hogy mikre lesz szükséged! Ha ez megvan, célszerű átnézni a lejárati dátumokat is, és ha szükséges időben újíttasd meg őket!
  • Olvasd el mások beszámolóit és az egyetemi tájékoztatókon is vegyél részt! Sokkal könnyebb lesz megszokni az új környezetet, ha tudod, milyen váratlan helyzetekre számíthatsz.

Miért éri meg?

Az biztosan kijelenthető, hogy életre szóló élményben lesz részed, amire örökre emlékezni fogsz. Persze, ennyiben nem lehet ezt elintézni, hiszen az élet minden terén jó eséllyel profitálni fogsz belőle. Egyfelől fejleszted a nyelvtudásodat, aminek fontosságát azt hiszem nem kell hangsúlyoznom. A diplomád értékét is növeli a külföldi tanulmányaidat igazoló melléklet. Ha csak ezt a két szempontot vesszük figyelembe, már garantáltan sokkal jobb kilátásokkal indulsz a munkaerőpiacon.
Az új élmények, kulturális tapasztalatok nagyban befolyásolják a jellemfejlődésedet és önismeretedet. A kint töltött időszak után biztosan nyitottabb leszel a világra és a függetlenedésedet is elősegíti. Nem beszélve az új barátokról, akikkel később is tarthatod a kapcsolatot, ez pedig újabb utazásokat is jelenthet az internacionális kapcsolati tőke mellett.
Ha ez az írás felkeltette az érdeklődésedet, feltétlenül nézz utána! Egy ilyen lehetőséget nem érdemes kihagyni.

Földes Máté

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel