Diákként dolgozni? Nem lehetetlen, sőt…!

Szerző: Diákszemmel

A nyár közeledtével középiskolások és egyetemisták hadai gondolkoznak el azon, hogy talán érdemesebb lenne saját pénzből fesztiválozni, minthogy szüleiktől kérjenek pénzt hasonló célokra. Szalai Szilárd összegyűjtötte, hogy mit, hol, mennyiért és főleg miért érdemes dolgozni. 

Talán maga a válság és az anyagi bizonytalanság gyakorlati érzékelése is hozzájárult, de 2010- től 25-30%-os növekedés tapasztalható a foglalkoztatott diákok számában. 2016-ra ez a szám a 200.000 foglalkoztatott felé tendál a 450.000 foglalkoztatásra alkalmas diák közül. Ez ugyan nem jelenti azt, hogy minden második diák folyamatosan dolgozik tanulmányai mellett, hiszen diákmunka esetén csak ritkán beszélhetünk folyamatos munkavégzésrő, de elmondható, hogy az aktív korú diákok legalább negyede alkalmazásban áll, másik negyedük pedig legalább állást keres vagy időszakos munkákat vállal.

Elmondható tehát, hogy nem lehetetlen (jól) tanulni és pénzt keresni. Ráadásul nem csak lehetséges, de baráti körben se hátrányos, ha nem a szüleidtől várod a támogatást a hétvégi bulihoz. Bárhol is dolgozz, az mindenképp egyfajta tartást fog adni, hiszen te és mások is tudni fogják, hogy teszel magadért és a jövődért.

Nem is szólva arról a nem mellékes tényről, amely minden pályakezdő halála: a szakmai tapasztalat. Jól ismerjük az álláshirdetést, miszerint friss diplomást keresnek, legalább 5 év szakmai tapasztalattal. Jogos kérdés, hogy mégis hogyan, de ha dolgoztál suli mellett és megnyerő vagy, szinte bármilyen előzetes munkádat eladhatod szakmai tapasztalatnak. Főleg, ha valóban gyakornoki helyen helyezkedsz el, de erről később.

Legnépszerűbb munkák

Ahol a diákok 90%-a dolgozik az a vendéglátás/ szolgáltató szektor. Nem véletlen, hogy a mindenkinek egyből a meki ugrik be elsőre, a HR igazgatójuk szerint 2100 diákot alkalmaznak országszerte. Náluk is, mint a többi gyorsétteremnél is (vagy bárhol a vendéglátásban), de akár a nagy áruházaknál is óriási a munkaerőhiány.

Ennek persze nem az az oka, hogy túl jól dübörög az ipar és már egyszerűen nincs kit alkalmazni. Sokkal inkább  az, hogy nem egy kényelmes irodai munka, ráadásul a vásárlók adott esetben negatív visszajelzéseit tűrni kell. Ha ennél valami nyugodtabb környezetre vágysz, valamivel alacsonyabb bérezéssel, szintén nagy hiány van az összes multi cégnél árufeltöltőből és egyéb háttérmunkát végző személyből.

Előnye viszont ezeknek a gyorséttermi és nagyáruházi munkáknak, hogy rettenetesen rugalmasak, valóban szem előtt tartják a diákok időbeosztását és a fizetés is elég arra, hogy megvedd belőle a cuccokat amiket szeretnél. És persze nem utolsó sorban nagyon jó a légkör is, hiszen a dolgozók jelentős része ugyanúgy diák mint te, az állandós dolgozók pedig jól hozzászoktak a diákkal való együttműködéshez.

Irodai/ gyakornoki munkák

A szakképzettséget nem igénylő irodai munkáknak két hátránya van a szolgáltó ipari munkákhoz képest: valamivel alacsonyabb munkabér és (az irodák nyitvatartásából fakadóan) a kisebb rugalmasság. Ezt a lehetőséget én személy szerint inkább vagy passzív féléveseknek ajánlanám vagy olyanoknak, akiknek van az órarendjükben több szabad hétköznap.

Óriási előnyük azonban, főleg a gyakornoki állásoknak, hogy fizetnek neked azért, hogy a diplomád megszerzése után te legyél az élléshirdetésben leírt személy.

Fontos azonban megjegyezni, hogy gyakornoki állásra csak úgy tudsz jelentkezni, ha a hirdetésben megadott szakirányos felsőoktatásban tanuló hallgató vagy!

Fontos tudnivalók a diákmunkáról

Mielőtt keresni kezdesz, készíts önéletrajzot! Személyes tippem az Europass CV, ezzel nem lehet mellé lőni és ad kitöltési segédletet.

Keresni a különböző diákszövetkezetek weboldalán tudsz, ha találtál szimpatikus állást, a jelentkezéshez mindig mellékeld az önéletrajzod és egy udvarias e-mailt. Tipp: próbálj több oldalt is megnézni.

Szóbeli elbeszélgetés, sőt ha az állás megköveteli idegennyelvű interjú is lehet!

Ha bruttó összeget tüntetnek fel a bérezésnél, 15% Szja-t kell levonnod, így kapod meg a nettód.

Ha a nettód megszorzod a ledolgozott óráid számával és levonod a havi 500-1000 forint iskolaszövetkezeti működési költséget, megkapod azt amit készhez fogsz kapni. (ehhez még hozzá jönnek a jutalékok, ha vannak)

Mindegy hány helyen dolgozol egy diákszövetkezeten belül, ha nincs jogviszonyból származó kereseted az egy diákszövetkezeten kívül, a NAV elkészíti az adóbevallásod, neked csak jóvá kell hagyni. Ehhez azonban (ingyenes) ügyfélkapu regisztráció szükséges, amelyet bármelyik Kormányablaknál megtehetsz. Ha két vagy több helyről kapsz munkabért, akkor a bevallásodat egyénileg kell elkészítened.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel

1 thoughts on “Diákként dolgozni? Nem lehetetlen, sőt…!

Comments are closed.