Szabadtéri sporttippek – hogyan vágj bele?

Szerző: Diákszemmel

Ahogy melegszik az idő – és a hirtelen jött áprilisi tél után lassan minden visszatér a megszokott kerékvágásba – egyre többen mozdulnak ki a négy fal közül sportolni. Neked is lenne hozzá kedved, de nem tudod, mibe és hogyan vágj bele? Ez a cikk segítséget nyújthat benne!

Fuss, ha kedves az életed

Akár az alakformálás, akár a szórakozás a célod, valószínűleg a futás az első mozgásforma, ami először az eszedbe jut, és ez nem véletlen. Ingyen van, egyszerű, hiszen csak ki kell menned az utcára. Valószínűleg ez lehet az oka annak, hogy több millió ember hódol a futásnak világszerte. Azonban néhány dolog feltétlenül szükséges ahhoz, hogy kényelmesen sportolhass.

  • Egy jó futócipő beszerzése esszenciális, hiszen így csökken a sérülések esélye, és az ízületeidet is kíméled vele.
  • A másik fontos tényező a megfelelő öltözet. És nem a méregdrága futópólóról beszélek, igaz, annak is megvan a maga helye. Amiről szó van, az az, hogy az időjáráshoz igazítsd az öltözéked. Vedd figyelembe, hogy futáshoz általánosan úgy kell öltözni, mintha tíz fokkal melegebb lenne.
  • Ezen kívül érdemes figyelni a talajt. A beton terheli legjobban a tested, a földút már egy kicsit jobb, de természetesen a rekortán futópálya az ideális. Azonban ne csüggedj el, ha nem áll ilyen a rendelkezésedre, de ilyen esetben még fontosabb a minőségi futócipő. A vékony, gumitalpú tornacipők nem minősülnek ideálisnak!

A hegyekbe’ fönn

A második lehetőség a túrázás. Szerencsére bővelkedünk remek útvonalakban, legyen szó a Normafáról, a Badacsonyról vagy a Mátráról. Így egy térképpel, vagy GPS-el, egy túrabakanccsal és elegendő elemózsiával a hátizsákodban már neki is vághatsz egy kellemesen átmozgató túrának. Egyedül rengeteg időd van bizonyos problémák átgondolására, és arra, hogy rendberakd magad fejben, viszont ha társasággal indulsz el, jó szórakozás lehet közösen legyűrni a kilométereket. Azonban a négylábú társakról se kell megfeledkezni! Ha kutyusod bírja a strapát, és néhány egyszerű szabályt betartasz (mint például a kutyagumi felszedése magatok után), természetesen ő is veled tarthat a túrákra, sőt, akár futni is elviheted!

pexels-photo-287240

Pattanj nyeregbe!

A következő sport is állatokhoz kapcsolódik, de nem a kutyákhoz. Bizony, a lovaglás! A lovaglás kifejezetten olyan sport, amely igazán közel hoz a természethez, és tavasszal a táj is gyönyörű, ha túralovaglásra adnád a fejed. Ha van a közeledben lovasiskola, bátran ajánlom, hogy próbálj ki egy órát, ha van rá lehetőséged – mert sajnos egyes helyeken borsos árat kérnek egy-egy óráért. Amit mindenképp vigyél magaddal, ha kedvet kaptál: egy sarokkal rendelkező lábbelit, hogy a lábad ne akadjon bele a kengyelbe. Ezen felül nincs szükséged semmire, hiszen a legtöbb lovasiskola mindent tud neked biztosítani, amire kezdőként szükséged lehet.

Street workout

Lovaglás, túrázás.. ha alakot szeretnél formálni,a futás mellett még csábító lehet a street workout! Magyarországon is kezdenek elterjedni az olyan parkok, ahol saját testsúlyos gyakorlatokat végezhetnek az arra vállalkozók. Előnye a konditeremmel szemben, hogy nem kell bérletet venni, ingyenes, és a szabad levegőn végezhetsz mozgást egy befulladt helyiség helyett. Semmire nincs hozzá szükséged, csak elhatározásra, jó időre és néhány kényelmes ruhadarabra! Azonban úgy készülj, hogy öltöző nem áll majd rendelkezésedre.

Utoljára a szabadtéri sportpályákat tudom ajánlani, amelyek általában a játszóterek közelében találhatók meg. Az mindegy, hogy kosárlabda, vagy épp foci, ha van egy labdád és egy jó társaságod, máris megvan a recept a jókedvű mozgáshoz.

Horváth Klaudia

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel