13 okom volt – A sorozat

Szerző: Diákszemmel

Az áprilisban megjelent sorozat hamar nagyon népszerű lett. Napokig minden közösségi oldal zengett a képektől és videóktól, a beszélgetésektől. Már akkor eldöntöttem, hogy szeretnék én is beszélni róla és elmondani a véleményem.

A sorozat alapja az azonos című könyv Jay Ashner tollából. Selena Gomez, a sorozat producere a saját Instagramján is sokat hirdette a sorozatot, nem véletlen hiszen olyan témákat dolgoz fel, amikről keveset beszélünk, pedig életek múlhatnak rajta. A történet Hannah Bakerről szól, aki halála után kazetták segítségével meséli el azt a 13 okot amiért véget vetett saját életének.

!!!SPOILER VESZÉLY!!!

A cikk innentől spoilereket (fontos történet elemeket) tartalmazhat!

Mint már említettem, a fő szál Hannah Baker öngyilkosságának okait követi nyomon. Hannah élete egészen átlagos. Szerető szülei nevelik, jól teljesít az iskolában, iskola után egy moziban dolgozik. Akár azt is mondhatnánk, nincs oka arra, hogy megfossza magát az élettől. Mégis megteszi, és megteszi azt megannyi tinédzser a világon. A szülők lányuk halála után kétségbeesetten keresik a miérteket. Mi lehetett az ok amiért boldog, gondtalan gyerekük minden jel nélkül ilyesmit tett?

Racionális okok

Rengeteg statisztikát olvashatunk arról, hogy tinédzserek hány százalékát éri atrocitás az iskolában. Megannyi fiatalt bántanak társai szavakkal vagy akár erőszakkal, mindenféle indok nélkül. A gyerekek gonoszak tudnak lenni, és nem érzik mekkora jelentőségük lehet a szávaiiknak. A számok meglepőek, valamiért mégis elsiklunk felettük. Nem beszélünk róla, és nem kezeljük igazi problémaként. Sok felnőtt hajlamos elfelejteni, milyen is volt a középiskola. Hiába voltak valaha ők is hasonló helyzetben, már felnőttek és ezek a problémák eltörpülnek az élet más fajta nehézségei mellett. Fiatalként azonban az ilyesfajta traumák és fájdalmak mindent elronthatnak. Hiába van egy egész élet még előttünk, egyszerűen nincs betekintésünk a külvilágba, minden az iskola körül forog és ha ez a környezet fenyegetővé vállik, az hasonló egy világvégéhez. Ilyenkor képtelenség arra gondolni, hogy 10-20 esetleg több év múlva ez már egyáltalán nem fog számítani és ezzel nyugtatni valakit őrültség.

Reális kép

A sorozat legfőbb erénye, hogy nem ’tinédzserekként’ kezeli a fiatalokat, hanem embereként. Nem alacsonyítja le a problémákat, hanem igenis kiáll amellett, hogy a rossz szavak és a végletekig tartó csúfolódás, hogy tudja derékba törni valakinek az életét. Nem fél bemutatni milyen depressziósnak lenni és nem zárkózik el attól sem, hogy bemutassa, hogy változik meg valakinek a gondolkodásmódja erőszak hatására. Őszinte bemutatása a fiatal felnőttek életének és épp ezért érhetett el akkora népszerűséget, ilyen rövid idő alatt. Könnyű azonosulni és beleélni magunkat a sztoriba. Mikor Hannaháról készült kép kikerül az iskola virtuális világába, ő megszűnik embernek lenni a többiek szemében. A körülötte lévő fiúk már csak egy tárgyként tekintenek rá, bele sem gondolnak a rombolásba, amit véghez vihetnek ebben a lányban. Ez a kezdet számára, itt indul el minden, ez vezeti később a lányt az öngyilkosságba.

Tinédzsernek lenni sosem lehetett egyszerű, de a közösségi média fénykorában talán a legnehezebb. Mindenhol körül vesznek minket a tökéletest ábrázoló képek. Számtalan fiatal küzd önbizalomhiánnyal, mert a társadalmunk és a generációnk azt közvetíti felé, hogy nem elég jó, nem elég népszerű, nem elég szép. Az internetes trolloknak ma már a nevüket sem kell felvállalniuk, hogy beszólhassanak valakinek. A ’bullying’ aminek magyar megfelelője talán a lelki erőszak kifejezés lehetne, a közösségi média világában megállíthatatlan, lekövethetetlen.

Az öngyilkosság egy olyan téma, amiről nehezen beszélnek az emberek. Kellemetlen, fájdalmas, főleg, ha valaki ilyen módon veszített el valaki hozzá közel állót. Mégis, beszélnünk kell róla, mert egy létező és valós jelenség. Hannah is próbál segítséget kérni órán és órán kívül is egyaránt. Tanárai mégis lerázzák a témát vagy épp nem megfelelően kezelik. Pedig szükség lenne rá, szükség lenne arra, hogy minden tanár és iskolai személyzet fel legyen készülve egy hasonló segélykiáltásra és a megfelelő időben a megfelelő dolgokat tudja mondani, hiszen ezzel életet is menthet. Szükség lenne arra is, hogy a megannyi értelmetlen tantárgy mellett halljunk valami olyanról is, ami érint minket, szükség lenne arra, hogy merjenek segítséget kérni azok, akik bajban vannak és ne legyen ez egy kínos téma, amiről nem illik beszélni.

Más kérdés az, hogy Hannah a kazetták hátrahagyásával milyen hatást gyakorol mások életére. 13 kazetta, 13 ember, akinek a lelkén száradhat egy ember halála. Hannah kétségbeesett volt, depressziós és nem látta a kiutat. Ugyanakkor a barátait hibáztatni önző dolog és az utolsó két részig egész egyszerűen felháborító. Bár ezt is betudhatjuk a megfelelő oktatás hiányának, hogy hiába keresett segítséget, képtelen volt megtalálni azt.

A sorozat igazi mondanivalója valahogy így hangozhatna: A szavaknak igenis jelentősége van! Minden tettünk, minden mondatunk valamilyen módon befolyásolja a körülöttünklévők életét. A pillangóeffekttus szerint „egy pillangó egyetlen szárnycsapása a föld egyik oldalán tornádót idézhet elő”. Egy körbe küldött kép vagy egy rossz megjegyzés olyan lavinát indíthat el, ami valaki életébe kerülhet. Figyeljünk a másikra és válogassuk meg a szavainkat. Az öngyilkosság sosem lehet lehetőség.

Ha úgy érzed neked szükséged lenne segítségre, vagy csak beszélgetni valakivel az alábbi számokat névtelenül és ingyen hívhatod!

Kék Vonal: 116 111

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: (80) 20-55-20

Segélyvonal bántalmazott nőknek és gyerekeknek: 06-80-505-101

Parancs Anita

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel