Előrehozott érettségi: igen vagy nem?

Szerző: Diákszemmel

Ha kilencedikes vagy tizedikes vagy, akkor már most nagy dilemmát okozhat, hogy akarsz-e az elkövetkezendő években előrehozott érettségit tenni idegennyelvből. Sok mérlegelni valód lehet, hiszen ez a döntés rengeteg otthoni készülést igényel, ugyanakkor az utolsó évedben már egy, vagy akár két tantárggyal kevesebbel kell készülnöd az igazán megpróbáltató érettségi szezonra. Parancs Anita gyűjtötte össze tapasztalatait.

Idén emelt szinten érettségiztem előrehozottan, kilencedikben egy kezdő angol csoportban kezdtem el angolt tanulni gimnáziumban. Bár már valamennyire megértettem a nyelvet, mégis ebbe a csoportba kerültem. Soha nem tanultam külön tanárral, a legfőbb tanítóm az internet volt, a maga sorozataival és filmjeivel, amiket magyar nyelven még nem lehetett elérni, én pedig nem akartam hónapokat várni a szinkronra. Így elkezdtem szinte mindent angolul magyar felirattal nézni, ez nagyon sokat segített a későbbi tanulmányaimban, sokkal gyorsabban fejlődtem, mint a csoport többi tagja.

A tizedikes évem utáni nyáron beiratkoztam egy egyhónapos nyelvsulis tanfolyamra, ami után rögtön nyelvvizsgát is tettem és mivel a kiszemelt egyetemhez szükség van egy emelt szintű érettségire, ezért úgy döntöttem, előrehozottazom.

Nehéz döntés volt, az iskolabeli tanárokkal nincs túl jó tapasztalatom. Többnyire mondhatom, hogy inkább vissza szerettek volna tartani és nem igazán voltak segítőkészek.

Fontos tudnod, hogyha előrehozott érettségire készülsz akkor osztályozó vizsgáznod kell a 11. és 12. évfolyam anyagából. Erre teljesen egyedül, vagy külön tanár segítségével kell felkészülnöd. Talán ez a nehezebb része az érettséginek, ugyanis itt a nyelvtani anyagokat is tudnod kell, azokba is belekérdeznek, nemcsak a saját eszedre és nyelvtudásodra kell támaszkodnod, hanem a tárgyi tudásra is figyelned kell.

Az érettségi írásbeli része talán a legkönnyebb része a folyamatnak. Amivel jó, ha tisztában vagy, az az, hogy szükséged lehet különböző kifejezésekre, idiómákra, gyakran használt szókapcsolatokra, mert ezek gyakran feltűnnek a feladatlapokban. Gyakorolni az előző évek feladatlapjai alapján tudsz, amiket mind megtalálhatsz online. Ez a legegyszerűbb módja annak is, hogy megismerkedj a feladattípusokkal, amik várnak majd rád. Az íráskészség részhez használhatsz szótárat!

A vizsga előtti napon tanulnod már nem érdemes, inkább előző este készítsd elő a szükséges cuccaid, tollakat, póttollakat. Mindenképp vigyél enni-innivalót és szőlőcukrot. Bár ünneplőbe kell menni, de a felesleges kényelmetlen formaságokat mint a magassarkú lányoknál vagy fiúknál a nyakkendő, nyugodtan hagyd el, a legfőbb az, hogy jól érezd magad a bőrödben! Ne felejts el órát vinni, hogy tudd mennyi időd van még hátra.

Én a vizsga előtti napokban már minden létező rossz kimenetelt eltudtam képzelni. De izgulni tényleg nem érdemes, hiszen azért jelentkeztél, mert tudod, hogy megvan a kellő tudásod, és ez úgyis csak egy teszt, amit hamar magad mögött hagysz. Már aznap este olyan érzésem volt, mintha évekkel ezelőtt írtam volna meg a feladatlapot. Persze erre az izgulásra nem segít rá a környezet, és az érettségit körülvevő misztikus levegő. Gondolok itt arra, hogy ezek a pontok határozhatják meg a tovább tanulásodat. Szerintem ezt a gondolatot jó mélyen el kell temetned magadban, mert semmi értelme abban a tudatban élni, hogy egy rossz érettségi után nincs élet. Szóval ne izgulj túlságosan, vedd elő a legjobb tudásodat és mindent bele.

Az előrehozott érettségi jó dolog, levesz a válladról egy nagy terhet, egy egész tantárgynyi tanulást az utána következő évre. Ezt mindenképp nyelvből vagy informatikából csinálod, tehát az igazán nagyfalat tárgyak tizenkettedikre maradnak, viszont mindenképp jó tapasztalat egy kis betekintés abba, hogy hogyan is zajlik majd ez a folyamat és hogy a legérdemesebb készülnöd.

Az utolsó tippem pedig a következő: ha eddig nem voltál biztos abban, hogy szeretnél-e előrehozott érettségit tenni, akkor konzultálj a tanáraiddal, szüleiddel, és ne félj belevágni!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel