Nem lett egyszerűbb a matek

Szerző: Diákszemmel

Május 5-e még önfeledt bulizással telt a végzős középiskolásoknak, 8-án, hétfőn azonban megkezdődtek az érettségik. A négyéves kaland vége nagyban meghatározhatja majd a továbbtanulók jövőjét, de nem kell kétségbeesni akkor sem, ha nem úgy sikerül az érettségi, ahogy szeretted volna.

Változások a magyarban

Hétfőn a magyar érettségikkel kezdődött az érettségi hete. A magyarnál az idei évtől négy dolog is változott. Előszöris az írásbeli első része immáron nem 60, hanem 90 perc hosszú, de csak azért mert volt plusz egy feladat. Másik változás, hogy a szövegértés szövege rövidült. Módosul a ponstszámítás is: a szövegértési feladatokra max 40, a szövegalkotási feladatokra pedig max 10 pontot lehet összegyűjteni.

Nehezedik az angol

Rossz hír, hogy nehezedik az angol érettségi. Eddig a középszint követelményei az A2-es szinthez igazodtak. Mostantól azonban a vizsgázóknak a B1-es szintnek kell megfelelniük. Nem könnyíti a helyzetet az sem, hogy egy újabb témakörrel, a gazdasággal bővült a vizsgarepertoár. Az új témakör megjelenik a szóbeli vizsga társalgás és vita részénél is.

Nem lett egyszerűbb a matek

Ettől az évtől mind az emelt, mind pedig a középszintű matek érettségiben fontos változás, hogy a II. vizsgarészben több részkérdés lesz, illetve emelt szinten több tételt kell majd bizonyítaniuk a vizsgázóknak.

Jótanácsok

  • Enni-, innivaló és főleg csoki mindig legyen nálad!
  • Mintafeladatok elérhetőek az Oktatási Hivatal weboldalán. (oktatas.hu)
  • Nem érdemes puskázással próbálkozni.
  • A vizsga előtt a jó alvás ritka, de nagyon hasznos. Ha elkerülöd a pánikat az félsiker.

Szalai Szilárd

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel