Milyen érettségiző típus vagy?

Szerző: Diákszemmel

Most, hogy megkezdődnek az érettségik, biztos vagyok benne, hogy több ezer diák fogja a fejét, amiért elszórakozta a tanulásra szánt idejét. Vannak azonban olyanok is, akik már lazán olvasgatják a jegyzeteiket és a könyveiket, mert rengeteget készültek. És persze ott vannak a hajrázók, akik éjt nappallá téve tanulnak, hogy minél jobb eredményeket érjenek el. És vannak azok, akik magasról tesznek az egészre. 

books-2158737_960_720

Derítsd ki az alábbi leírások alapján, hogy te melyik típusba tartozol!

A túl szorgalmas

Ezt a típust onnan ismered fel, hogy nem találod. Minden idejét előkészítőn, otthon feladatsorokat megoldva, vagy tételeket kidolgozva tölti. Már jóval a vizsgák előtt elkezdte a tanulást, legalább egy évvel. Különleges ismertetőjegye a koffeintartalmú ital az egyik kezében, a tananyag valamilyen formában a másik kezében, és sötét karikák a szeme alatt. Óvatosan közelítsd meg az utolsó hónapokban, valószínűleg félőrült állapotban van, és kiváló egyetemre készül.

A mérsékelten szorgalmas

Mindannyiunk példaképe. Nem izgulja túl, de lelkiismeretesen készül óráról-órára, dolgozatról-dolgozatra. Aztán amikor közeledik a május, csak legyint egyet, és ugyanabban a tempóban halad a tanulással – és megteheti, mert mindennel jól áll. Motivációi hasonlóak a túl szorgalmaséhoz, de hiányzik belőle az idegösszeomlásra való hajlam.

A hajrázó

Ő tipikusan az az alak, aki az utolsó pillanatban esik be órára, aki dolgozat előtt két perccel nézi át az anyagot, és utolsóként rohan ki az öltözőből. Azt gondolja, hogy még rengeteg ideje van tanulni, majd amikor elérkezik április közepe vagy vége, észbe kap, és természetéhez híven emberfeletti sebességgel kezdi feldolgozni a követelményeket. A jobb teljesítményért tudatmódosítókhoz is fordulhat, ne fogadd el, ha megkínál!

A szarka 

Hogy őt miről ismered fel? Arról, hogy a túl szorgalmas, vagy a mérsékelten szorgalmas jegyzeteit szorongatja, és cserébe sajtburgert vagy kávézást ajánl. Ő is a jó érettségiért kapar, de túlságosan lusta ahhoz, hogy saját jegyzeteket készítsen, ezért cserekereskedelmet folytatva jut az isteni tudást tartalmazó iratokhoz.

A lusta 

Ha már a lustaságnál tartunk – ismeritek azt, aki mindig mondja, hogy nekiáll tanulni, de sose jut el odáig? Igen, róla beszélek. Ha meg is lenne a motivációja, hogy tanuljon, biztos, hogy nem tud elmenni az ágytól az íróasztalig. Kivéve, hogyha találékony, és az ágyban nézi át, mit kellene tudnia!

A kreatív

Mindig ő volt a felelős az osztály dekorációjáért, és a egy kicsit is kézügyességre volt szükség, az osztályfőnök a nevét kiáltotta. Ismertető jegye a gyöngybetűkkel megírt és színes kihúzókkal, valamint rajzocskákkal díszített jegyzet, a tanulókártya és egyéb megoldások. Senki más nem látja át a rendszerét, de ő nagyon jól szórakozik vele, és ez a lényeg.

A nemtörődöm, első verzió

Nem törődik senkivel és semmivel. A hozzátartozói és a barátai kétségbeesettebbek, mint ő, és próbálják rávenni, hogy legalább nézze át a követelményeket. Ám ő annyira magabiztos, hogy csak megrántja a vállát. Pozitív tulajdonsága, hogy egyáltalán nem idegeskedik.

A nemtörődöm, második verzió

Szinte teljesen olyan, mint az első verziós társa, de ő azért nem törődik az eredményekkel, mert őszintén nem érdekli. Ő másban képzeli el a jövőjét, amihez egyáltalán nincs szükség érettségire – és ez így van jól.

Felismerted a viselkedésed? Ha nem, te egy igazán különleges fajtája vagy az érettségiző diákoknak, büszke lehetsz magadra, és mindenképp ismertesd meg velünk is, hogy te hogyan vészeled át a vizsgaidőszakot! Viccet félretéve, sok sikert és minél jobb eredményeket kíván a Diákszemmel csapata mindegyikőtöknek – típustól függetlenül!

Horváth Klaudia

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel