Erre figyelj, ha nyári munkát vállalsz!

Szerző: Diákszemmel

Korábban írtam már arról, hogy hol és mennyiért tudtok diákmunkát keresni és arról is, hogy miért érdemes. Az előző cikket itt találod meg.

Most kifejezetten azoknak szeretnék segíteni, akik csak a nyárra keresnek állást. Nem egyszerű ezeknek a diákoknak a helyzete, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy egyre gyakrabban keresnek a cégek hosszú, vagy legalábbis a nyárnál hosszabb távra munkaerőt. További probléma, hogy sok helyet már előre betöltenek azok, akik ügyesen lobbizák be magukat.

Nézzük tehát a legfontosabb tudnivalókat a nyári munkákról:

Hol érdemes keresni?

Az első számú terület, ahol mindig szükség van a szorgos diákra, az a vendéglátás. Mivel ez egy viszonylag szezonális dolog, még a nagy gyorsétermeknél is a nyár a legforgalmasabb, ezért nem hátrány ha csak 2-3 hónapra tudsz munkát vállalni. Ha van rokon vagy szálláslehetőség, érdemes lehet körbenézni a Balaton partján, ahol sok lehetőség adódik szezonális munkára. Ez elsősorban azoknak jó akik magas önállósággal rendelkeznek és betöltötték a 18-at.

A kicsit kevésbé kalandos kedvűeknek sem kell aggódniuk: a nagyobb városok gyorsétermei, elsősorban a McDonald’s, folyamatosan keres akár rövidtávra is, nagyon rugalmas beosztással diákokat. Egyébként itt a beosztás rugalmassága miatt, az iskolai időben is megoldható a zsebpénz kiegészítés. Fontos viszont, hogy a McDonald’s már betöltött 15 éves kortól is fogad diákokat, ebben az esetben szülői engedély kell. 16 éves kortól már nem szükséges a szülők jóváhagyása. Ha érdekelnek mekis meló, tudsz jelentkezni.

 

Mikor jelentkezzek, mennyit kell dolgozni?

Most, hogy a tanév az utólsókat rúgja, már érdemes felvenni a kapcsolatot a diákszövetkezetekkel. Ha biztosan szeretnéd tudni hogy lesz munkád, akkor az a biztos, ha hétvégéken vagy akár hétköznap egy-két délután már most dolgozol a kiszemelt helyen.

A besztással kapcsolatban a tanév ideje alatt a diákokat foglalkoztató cégek rendkívül rugalmasan állnak a diákokhoz, tehát nem probléma, ha nem tudsz teljes munkaidőben dolgozni suli mellett. Fontos azonban az, hogy a vendéglátásban a munkák többsége nem alkalmi jellegű, hanem az év többi részén is folyamatosan van. Természetesen lehet kevesebbet menni, akár heti két munkanapot is, de ezt mindig egyeztetni kell a beosztást író kollégával.

Ügyintézés

Ha találtál olyan munkát, ami érdekel, akkor fontos utána járni, hogy milyen papírok szükségesek esetleg a munkahelyhez. Az irodai vagy recepciós munkákhoz nem szokott külön követelmény lenni, azonban az élelmiszer áruházaknál és vendéglátóknál kötelező az üzemorvosi vizsgálat és a tüdőszűrő. Az üzemorvosi vizsgálatot a munkáltatóval szerződésben álló üzemorvos szokta végezni, ingyenesen, azonban a tüdőszűrést már egyéni úton kell megoldani, beutaló szükséges hozzá, ára várostól függően 1500-2000 Ft, Budapesten néhány nap, vidéken egy hét alatt van eredménye. Amíg a hivatalos eredmény el nem készül, a tüdőszűrésen kapott igazolólappal lehet dolgozni.

Az orvosi felmérések eredményét (üzemorvosi vizsgálat, tüdőszűrés) az egészségügyi kiskönyvben kell vezetni, amelyet a vizsgálatok eredménye után a munkáltatónak le kell adni. A kiskönyvet be tudod szerezni háziorvosodnál vagy a legtöbb papír- írószer boltban. Az üzemorvosi vizsgálat költsége változó lehet, nagyjából ezer és ötezer forint között mozognak az árak.

Szalai Szilárd

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel