Merre tovább érettségi után?

Szerző: Diákszemmel

Sok diákban felmerül a kérdés, hogy mihez kezdjen magával az érettségi után. Egy szerencsésebb csoport már régóta tisztában van azzal, mi lesz ha „nagy” lesz. Gondolhatunk itt a leendő fizikusokra, óvónőkre vagy jogászokra, esetleg mozdonyvezetőkre, ők tisztában vele, hogyan érhetik el álmaikat. Na, de aki nem tudja, azzal mi lesz?

Alapvetően három út áll előtted: továbbtanulás, munka, vagy szakképzés. Nem nehéz kitalálni, hogy alapvetően egy diákot a családja az egyetem vagy főiskola irányába tereli, hogy legalább legyen egy diplomája. Bár ezzel jót akarnak, nem ez az egyetlen lehetőség. Vegyük sorra, melyik lehetőségből mit profitálhatsz!

Az egyetemen, főiskolán elsősorban magas szintű tudást szerezhetsz. Hatalmas előnye, hogy valószínűleg könnyebben kapsz munkát diplomásan, és a fizetésed is több lesz. Az eduline.hu felmérése szerint az érettségizettek átlagosan feleannyit keresnek, mint az egyetemi végzettségűek: előbbiek átlagfizetése havi bruttó 163 ezer forint, míg az egyetemi diplomával rendelkezőké 325 300 forint. Hátránya viszont, hogy az érettségi után még 3-5 évig kell koptatnod az iskolapadokat, és ha nem jutsz be egy államilag támogatott képzésre, akkor elég sokat is kell fizetned, átlagosan 200 000 forintot.

Csak hogy lásd mi vár rád egy-egy szakkal: A 2013-ban végzett igazságügyi szervezők (jogi kar) 1%-a folytatta tanulmányait, 7% tanulás mellett dolgozott, és 80% állt be a munkaerőpiacra. 58% végzett diplomát igénylő munkát. Ugyanebben az évben az anglisztika alapszakon végzettek 29%-a tanult tovább, 10%-a tanult és dolgozott, 34% kezdett dolgozni. A dolgozók 67%-a végzett a diplomájához kapcsolódó munkát.

A jövő egyetemistái mellett azonban vannak azok, akik nem akartak, vagy nem tudtak továbbtanulni. Nézzük, hogy ők mire számíthatnak.

„OKJ-s tanfolyam, egy év szünet, nyelvtanulás, külföldi vagy belföldi munka – ilyen lehetőségek közül választhatnak azok a diákok, akik nem tanulnak tovább. Ha az utóbbi mellett döntenek, nem számolhatnak magas fizetéssel és gyors elhelyezkedéssel. Kipróbáltuk: az egyik legnagyobb álláshirdetési oldalon körülbelül 1200 olyan állásajánlat van, amelyhez „csak” érettségi kell, míg a felsőfokú végzettségűek 2600 találatot kapnak” – írja az eduline.hu

Tehát jól láthatóan az érettségi szerepét manapság felváltotta a diploma a munkaerőpiacon. Jó kapcsolatokkal, egy nagy adag szerencsével lehet, hogy van esélyed a munkaerőpiacon, de ez egyáltalán nem biztos. Ha nem szeretnél egyetemre menni, de mégse rendelkezel az előbb említett tulajdonságokkal, van még egy lehetőség.

Azonban, ha nem szeretnél egyetemre menni, de mégis valamilyen papírt szeretnél a kezedben tudni, az OKJ lehet számodra a megfelelő. Ez egy 1-2 évig tartó képzés, amely szakképesítést ad, és a statisztikák szerint egy megfelelően megválasztott képzéssel akár 200 ezer forinttal is növelheted a kezdő fizetésed. Lehet, ez a neked való. Egy kis statisztika: a legjobban kereső „nemdiplomás” munkák a programozói, az energia technikusi, a mozdonyvezetői, a gépész technikusi és az értékesítői. Az OKJ mellett szól az az érv is, hogy 23 éves kor alatt teljesen ingyenesen elkezdheted az első tanfolyamodat.

Horváth Klaudia

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel