Fesztivál-dráma elkerülési útmutató

Szerző: Diákszemmel

Elérkezett a nyár, ezzel együtt pedig a fesztiválszezon is. Kicsi hazánk számtalan fesztiválnak ad otthon, köztük a Volt, Sziget fesztivál, Sound, Strand fesztivál és sorolhatnánk még. Nem is csoda, hogy a létszám az egekbe tud szökni ezeknek a rendezvényeken, hisz világszerte ismert énekeseket és együtteseket láthatunk, és persze hallhatunk közelről. De mielőtt belevágnánk, a féktelen bulizásba néhány dolgot nem árt észben tartani.

1.) A legfontosabb, ha egyedül indulsz útnak, legyen a telefonod gyorshívójában elmentve néhány ismerősöd, a szüleid száma. Járj nyitott szemmel, figyeld a környezetedet, a gyanús alakokat kerüld el.

2.) Idegen autóba, idegen mellé inkább ne ülj be, bármilyen csábítónak tűnik is egy fuvar. Idegenek szállására ugyanez igaz: nagyon óvatos legyél, mikor elfogadod valaki ágyát!

3.) Az alkohol mennyiségére is vigyázni kell. Egy-egy buliban igencsak túl tudunk szaladni ezen a mércén, de egy fesztiválon, ahol sokkal többen vannak, mint máshol, fokozottan érvényes, hogy magunknál kell lennünk a baj elkerülése érdekében. És a valószínűleg élete legnagyobb bulijára mindenki emlékezni akar.

4.) Ha már alkohol (és minden más ital): soha ne hagyd őrizetlenül az italod. Szerintem ezt nem kell túlragozni. Senki se akar akaratán kívül partydrog hatására kellemetlen helyzetbe kerülni. Nagyon sok sztorit hallhatunk, hogy lányokat megerőszakolnak, ne te legyél a következő történet főszereplője.

5.) A nagy hőségre való tekintettel a folyadékbevitelre nagy figyelmet kell fordítani. Nem, nem az alkoholra gondolok, hanem vízre. Ennek a hiánya kiszáradáshoz vezethet, ami a buli végét jelentheti.

6.) Értékeidre nagyon vigyázz. Gondolok itt arra, hogy telefont ne a farzsebedbe hord, még egy pillanatra se, mert hamar lába kélhet. Érdemes a fesztivál idejére egy régi, kopott telefont befogni, amit kisebb baj, ha ellopnak. Válasszuk a kisebbik rosszat és egy kisebb értékű telefont tegyünk ki veszélynek.

7.) Jobb, ha készpénz helyett bankkártyát hordasz magaddal, mivel ha esetleg ellopják a pénztárcád, akkor a kártyád gyorsan le tudod tiltani.

8.) Az összes fesztivál üzemeltet értékmegőrzőt. Ezeket érdemes igénybe venni. őrizetlenül ne hagyj semmi értéket. Az irataidat viszont mindenképp tartsd magadnál.

9.) Az időjárásról előre tájékozódj. Ha a koponyeg.hu vagy az idokep.hu esetleg kánikulát jósol, akkor is vigyél magaddal pulcsit/dzsekit. Jobb félni, mint megijedni. Az előbb említett kánikulát pedig a naptej és kalap segíthet átvészelni. A zárt cipő erősen ajánlott. A legtöbb ficam egy-egy fesztiválon legtöbbször a rosszul megválasztott lábbeli miatt következik be.

10.) Bármilyen ijesztően is hangzik: ha tömegrendezvényre mész, figyeld meg a vészkijáratokat, hogy baj esetén tudd, merre kell menekülnöd.

Ha mindenre odafigyelünk és elővigyázatosak vagyunk, akkor az óriási buli nem fog drámába torkollani.

Minden fesztiválozónak szuper, problémamentes bulizást kívánok!

Szalai Szilárd

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel