Ha több ember előtt beszélsz, nézz rájuk egyenként

Szerző: Diákszemmel

A közönség előtti beszéd is olyan dolog, amibe idővel belejössz, de eleinte nem biztos, hogy jól megy. Amikor az egyetemen először tartasz prezentációt a többiek előtt, két lehetőséged van: vagy megpróbálsz minél hamarabb túllenni rajta, vagy megpróbálod jól csinálni. Ha gyakorlási lehetőségként fogod fel, akkor kellő magabiztosságra tehetsz szert, mire munka közben, éles helyzetben kell csinálnod.

Az egyik legfontosabb trükkje egy jó előadásnak, hogy szerezd meg a hallgatóságod figyelmét. Hiába építesz fel egy jó kis prezentációt, ha a közönséged a telefonját bámulja, előbb-utóbb te magad is meg fogod unni. Márpedig hiába a jó tartalom, ha a hallgatóság éhes, fáradt, melege van, akkor hajlamos elkalandozni.

Hogyan szerezd meg a figyelmet?

A figyelem megszerzésének egyik legjobb trükkje, hogy beszéd közben az egyes emberekre nézz, és ne csak bele a tömegbe. Vedd fel a szemkontaktust valakivel, aki már eleve téged figyel (ez most nem az a rész, ahol számon akarod kérni a Facebook-ozó kollegát), majd rövid idő után válts valaki másra, és vele is vedd fel a szemkontaktust. Már ettől önmagában valószínű, hogy egyre több szem fog feléd fordulni.

Szeretjük a figyelmet, főleg, ha nem ránk irányul

Azért működik ez a technika, mert az emberek vonzódnak a figyelemhez. Ha valakinek a szemébe nézel, a többiek érzékelik, hogy figyelsz valakire. Ettől ők elkezdnek rád jobban figyelni, mert érdekli őket, hogy mit csinálsz, és mert remélik, hogy őket választod legközelebb.

Azért is működik, mert a szemkontaktus egy erős eszköz, nem véletlenül használják a politikusok is. Ha valakinek a szemébe nézel, akkor „meghívod” a beszéded tárgyához, és ő azonnal jobban fog figyelni arra, amit mondasz.

Gyakorold a fókuszváltást

Azért is fontos, hogy már az egyetemen elkezdj gyakorolni, mert a fókuszváltás nem olyan egyszerű beszéd közben, főleg, ha közben próbálsz arra emlékezni, amiről éppen beszélsz. Arról nem is beszélve, hogy a szemkontaktus-váltásoknak természetesnek kell hatniuk.

Ha nagyon izgulós vagy mások előtt, akkor emberek nélkül is gyakorolhatod. Mondd el az előadásod a szobának, előbb az ágyra, majd a könyvespolcra fókuszálva. Járd körbe az egész helységet, hiszen a közönség előtt sem szorítkozhatsz csak az első sorban ülőkre.

Idővel természetesnek fogod érezni a szemkontaktust prezentáció esetén is, majd azt veszed észre magadon, hogy felállsz, bemutatkozol, elkezdesz beszélni, és automatikusan keresed a feléd forduló tekinteteket. Sokkal jobban is fogod élvezni így az előadást, hiszen nem az lesz az érzésed, hogy beszélsz a levegőbe, hanem sokkal inkább egy dialógusnak fogod érezni a prezentációt, jobban bele tudsz merülni abba, amiről beszélsz.

Forrás: lifehacker.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel