Hogyan kezeld a furcsa kérdéseket az állásinterjún?

Szerző: Diákszemmel

Megkérdeztek fiatalokat, hogy mik voltak a legmeredekebb kérdések, amikkel állásinterjún találkoztak. Szép találatok érkeztek, alább ebből csemegézhettek, hogy felkészülten álljatok a hasonló kérdések elé!

Gondolkodás teszt

Először is vannak azok a kérdések, amikkel azt szeretnék tesztelni, mennyire tudsz elkezdeni gondolkodni egy olyan kérdésen, amire nyilvánvalóan nem tudod a választ. Például:

– Hogyan működik a zuhanyzó a szállodákban, ha a meleg víz szinte azonnal meleg?
– Hogy fognál neki, ha meg kellene mondanod, mennyi juh van a Skót-Felföldön?
– Mennyi utcai lámpa lehet az A és B várost összekötő úton?

Ha ilyen kérdést kaptok, ne ijedjetek meg: nem a választ kell tudni. Ilyenkor a gondolkodási folyamatot mondjátok végig, ahogy hozzákezdenétek, ha meg szeretnétek szerezni a választ a kérdsére.

Személyes kérdések

Ezekkel a munkaadó arra próbál rájönni, hogy a szakmai szempontokon kívül is megfelelő jelölt vagy-e nekik. Miközben sokszor olyan kérdést tesz fel, amire nem kötelességed válaszolni, mégis nem érdemes azt mondani, hogy nem válaszolok, inkább trükkösen vissza kell terelni a választ a szakmai képességeidre.

– Tervezel gyerekvállalást?
– Párkapcsolatban élsz/házas vagy?
– Milyen autód van?

Ha mégsem tudod semmilyen módon úgy csűrni-csavarni a választ, hogy az a saját szakmai dicséretedként hangozzon, akkor valami ilyesmi választ érdemes megfogalmazni:

„Ez a kérdés nem befolyásolja az elköteleződésem a pozícióhoz”, vagy
„Nem szeretnék egy ilyen személyes kérdésre válaszolni, de örömmel beszélek még a szakmai tapasztalataimról.”

Előfordulnak személyeskedő kérdések is az állásinterjún
Előfordulnak személyeskedő kérdések is az állásinterjún

Ugyanakkor azt is vedd figyelembe, hogy az itt feltett kérdések valószínűleg bizonyos elvárásokat tükröznek vissza. Gondold át, hogy a kérdéseken át kirajzolódó követelményeknek meg szeretnél-e a felelni, és ha nem, ne vállald el az állást. Hogy a legtriviálisabb példát mondjuk: ha megkérdezik, hogy a munkaidő végén sűrűn el kell-e sietned valahova, akkor valószínűleg túlórára számíthatsz.

A munkához látszólag nem kötődő kérdések

– Ki a kedvenced a Beatles-ből?
– Vegyél elő valamit a táskádból, és mondj el egy hozzá kötődő történetet.
– Add el nekem ezt a tollat. (nem értékesítői pozícióra)
– Mit tennél, ha egy kollega fegyverrel jelenne meg, és lövöldözni kezdene?

Nos, az utolsóra nem vagyunk biztos, hogy van jó válasz. A többi esetében viszont próbáld meg kitalálni, hogy miért kérdezhették. Lehet, hogy arra kíváncsiak, hogyan tudsz váratlan helyzetekre reagálni, vagy hogyan gondolkozol, mennyire vagy kreatív.

Ha sikerül megfejtened, hogyan kapcsolódhat a kérdés a pozíciódhoz kapcsolódó elvárt készségekhez, akkor próbálj annak megfelelő választ megfogalmazni. Éreztesd, hogy birtokában vagy az adott készségnek és tudsz megfelelően reagálni. Ha nem jössz rá, miért kérdezhették, akkor kérdezz vissza. Kérdezd meg, hogyan kapcsolódik ez a pozíciódhoz. Ha nem is adnak pontos választ, valamit fognak mondani, és hátha abban találsz kapaszkodót.

Forrás: lifehacker.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel