Hogyan változtass karriert diploma után?

Szerző: Diákszemmel

Nem a legjobb felismerés, amikor az egyetem alatt jössz rá, hogy azzal a szakkal, amit választottál, nem fogsz tudni munkát találni, vagy mégsem neked való. Vagy valami más okból, de nem azon a területen fogsz elhelyezkedni, amiről diplomád van. Mégis sokszor előfordul. Hogyan lehet ezt a helyzetet a legegyszerűbben kezelni?

Készségek

Nagyon fontos, hogy lásd tisztán, miben vagy jó, mik az erősségeid. Ha például szóban kevésbé vagy erős, akkor ne értékesítői munkára jelentkezz. Azt nézd, hogy a munkához milyen készségekre és tulajdonságokra van szükség, és gondold végig, melyik passzol hozzád, vagy mit tudsz könnyen fejleszteni. Találd meg, miben jársz előrébb másoknál: például, ha beszélsz egy ritka nyelvet.

Kutatás

Mivel az első dolgod az, hogy meghatározd, milyen területen akarsz az eredeti helyett dolgozni, gondold végig, mit szeretnél csinálni, mire van lehetőséged. Ha már van néhány opciód, kutass egy kicsit: milyen munkalehetőségek vannak, hogyan tudnál nekikezdeni a szükséges készségek elsajátításának.

karrier_02

Mentor

Vedd fel a kapcsolatot olyan emberekkel, akik a választott területen dolgoznak. Szerezz kapcsolatokat, és ne titkold el, hogy te is ebben a szakmában szeretnél dolgozni. Ajánld fel a segítséged, mert meg fogod tapasztalni: a legjobban gyakorlat közben lehet tanulni.

További tanulás

Könnyen lehet, hogy sem megfinanszírozni nem tudod, sem az időt nem szánnád rá, hogy újabb egyetemi képzésbe kezdj. Ebben az esetben keress alternatív lehetőségeket: nézd meg, milyen olyan tanfolyamok elérhetőek, amelyek arra a konkrét részterületre képeznek, amelyet választottál. Ezek nem adnak majd olyan átfogó tudást, mint egy egyetemi képzés, viszont munka mellett is végezhetők, és segítenek kapcsolatokat építeni.

Releváns tapasztalat

Gondold végig, hogyan tudsz releváns szakmai tapasztalatot szerezni az új területen. Számíts rá, hogy olyan feladatokat kell majd elvállalnod, amelyekért nem biztos, hogy fizetnek neked. Mégsem utasíthatod el ezeket, hiszen minden gyakorlati ismeret nélkül nem fognak felelős pozícióba ültetni. Emellett tehát továbbra is kalkuláld bele, hogy máshonnan bevételre lesz szükséged.

Haladj lépésenként

Attól függően, hogy mennyire nagyot álmodtál, lehet, hogy olyan célt tűztél ki magad elé, ami semmiképp sem érhető el azonnal. Nem belépő-szintű pozíció. Ilyenkor keresd meg a lehetőségeket, hogy hogyan tudsz más feladatkörben elhelyezkedni a szektorban, és lépésenként haladj az álmod felé.

Fontos tehát, hogy mielőtt bármibe belekezdenél, haladj végig ezen az íven: döntsd el, mivel szeretnél foglalkozni, tudd meg, mire van szükséged, hogy alkalmas legyél a feladatra, és haladj lépésről lépésre, hogy elérd a célod.

Forrás: studentwire.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel