Így szervezz olcsó nyaralást

Szerző: Diákszemmel

A nyárnak még nincs vége, esetleg már az őszi szüneti külföldi utazást tervezitek a haverokkal? Nyilvánvaló cél, hogy a költségvetést minél szűkebbre szabjuk, ehhez mutatunk most néhány tippet.

Foglalás

1. Gondolj az átszállásra

Amikor a repjegyeket böngészed, ne csak azt nézd végig, hogy melyik fapadosnál a legkedvezőbb a direkt út a célállomásodra. Gondolj az átszállási lehetőségekre is! Ha valamelyik légitársaságnál épp akció van egy olyan városra, ami légvonalban nagyjából útbaesik, nézd meg, onnan mennyi lenne tovább utazni. Lehet, hogy így egy kicsit tovább fog tartani az utazás, de sok pénzt meg lehet spórolni.

2. Ne csak oda-vissza jegyekben gondolkodj

Oda is, vissza is, és átszállásra is ellenőrizd le az összes légitársaságot. Nem muszáj ugyanazzal jönnöd haza is, mint akikkel odautaztál. Szánj rá időt, és nézd végig a lehetőségeket, mert ha variálod a légitársaságokat, még kedvezőbb eredményt kaphatsz.

Ilyenkor arra figyelj, hogy indulás előtt ellenőrizd le az összes légitársaság poggyász-követelményeit, amelyikkel repülni fogsz, nehogy hazafelé derüljön ki, hogy nagyobb a csomagod és fizetni kell.

utazas_02

3. Használd az összehasonlító oldalakat

Több olyan oldal is van, amely összegyűjti neked a különböző légitársaságok ajánlatait, így nem neked kell egyenként megnézni azokat. Pl. momondo, skyscanner.

Ilyenkor mindig ellenőrizd le az adott légitársaság oldalán is, hogy elérhető-e még az a jegy, merülhet-e fel valamilyen pluszköltség, ami az alapárban nem szerepelt.

Szállások

1. Ki ne nyisd a minibárt

Egy ital nagyjából annyiba kerül, mint a helyi bárban az egész este. Na jó, ez nyilván túlzás, de tényleg nem érdemes elvenni innen bármit.

2. Vegyél reggelit magadnak

Ha a reggeli benne van a szállás árában, az szuper. De ha nincs, akkor ne kérj tőlük: vásárolj be a boltban előző este, vagy reggel, mert így sokkal olcsóbban kijössz.

utazas_03

Mikor már ott vagy

1. Tájékozódj előre

Olvass blogokat, útikönyvet, és készülj fel előre abból, hogy mit érdemes megnézni. Az idegenvezető, vagy bármilyen városnéző busz/riksa/ló/kisvonat sokkal drágább, így jobban jársz, ha tudod magadtól a látványosságokat.

Nálad van a Google Maps, vagy turisztikai információból térképet is lehet szerezni, amelyek segítenek tájékozódni.

2. Használd a helyi közlekedést

Nem olyan bonyolult a tömegközlekedés, hogy en tudj eligazodni rajta, viszont sokkal olcsóbb, mint a taxi. Ha viszont olyan jól szervezed meg a sétaútvonalat, hogy pár száz méterenként útbaesik valami érdekesség, akkor az egész közlekedés kiküszöbölhető.

Ha mégis olyan nagyvárosba utazol, ami nem gyalogolható le, akkor érdemes tájékozódni a napi kedvezményekről. Fontos, hogy kérdezz meg valakit a turisztikai információnál, mert ő jobban el tudja mondani, hogy melyik napi kártyát érdemes venni, mint ha te állnál neki kikutatni.

3. Kérd a diákkedvezményt

A legtöbb belépős helyen adnak diákkedvezményt, így ott is kérdezd meg, ahol nem látod kiírva, és mindig legyen nálad a diákod!

Forrás: studentwire.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel