Miért lassul le az okostelefon, ahogy öregszik?

Szerző: Diákszemmel

Majd megtapasztalod, hogy te is lassulsz a korral 🙂 de miért van ez így a telefonoddal? Az legyen gyors, és maradjon is az!

Ha már pár éves a telefonod, akkor észreveszed, hogy elkezd lassulni, lefagy, lassabban futnak rajta az appok, nehezebben töltenek be rajta a dolgok. Miért van így? Több oka is van.

Frissítések

Egyrészt, a rendszer és az appok frissítésével érkező új verziók egy idő után meghaladják a telefon képességeit. A frissítések pont arról szólnak, hogy javítsák a felhasználói élményt, fejlődjön az app: ehhez viszont erősebb telefon is kell. Amilyen telefont néhány éve vettél, annak még az appok és az operációs rendszer korábbi verzióját kellett hibátlanul futtatnia, és ezzel nem is volt gondja.

Az újabb verziókkal viszont már nem bír el, ezért lassabban futnak rajta, vagy bizonyos funkciók nem is működnek.

Túl sok app van rajta

A másik ok, hogy túl sok app van rajta. Letöltesz mindent, ami tetszik, vagy valamire használni akarod. Aztán vagy kipróbálod, vagy soha meg se nyitod, mindenesetre ott van a telefonodon, és fogyasztja a memóriát. Érdemes időt szakítani rá, hogy letöröld azokat az appokat, amiket nem használsz valóban rendszeresen, ezzel is gyorsítva a telefont. Ha pedig már amúgy is öregszik a telefon, akkor érdemes megválni azoktól az applikációktól, amelyekért ugyan fáj a szíved, de valójában nélkülözhetőek.

Túl sok app fut a háttérben

Az is jellemző, hogy túl sok app fut a háttérben, amik foglalják a telefon memóriáját és merítik az akkumulátort. Keresd meg a beállításokban, milyen lehetőségeid vannak alvó állapotba helyezni bizonyos appokat, illetve rendszeresen zárd be a háttérben működőket.

telefon_02

Kevés a szabad hely

Amikor megveszed a telefonod, úgy tűnik, hogy végtelen szabad hely van rajta, és te különben sem tárolsz rajta nagy dolgokat, csak időről időre fotózol. Aztán nem is foglalkozol a tárhely kérdésével többet, és nem veszed észre, hogy már alig van szabad hely a telefonon, ami szintén lassítja a működését. Unalmas perceidben kezdj el letörölgetni régi, nemsikerült képeket, amikor csak lefotóztál egy telefonszámot, hogy megjegyezd, és a hasonló, aktualitásukat vesztett képeket. Idegölő, de jó szórakozás is lesz, mert előkerül jó sok kép, amikre már nem is emlékeztél 🙂

Ha már mindent kitöröltél, amit lehet, és még mindig nincs hely, akkor ments le a képekből a laptopodra, vagy vegyél egy memóriakártyát, és másold át arra a képeket.

Pszichológia

És van egy kevésbé technológiai szempont is: mivel tudod, hogy egy új telefon gyorsabb, mint egy régi, a különbséget nagyobbnak érzékeled, mint amilyen a valóságban. Bemész az üzletbe, kipróbálsz egy telefont, és úgy érzed, a tiéd ettől fényévekre van. Valójában persze nincs, de mivel eleve erre a különbségre fókuszálsz, nagynak is érzed.

Forrás: lifehacker.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel