A nevedtől is függ, hogy nézel ki

Szerző: Diákszemmel

Arról már rengeteg cikk született, hogy mi mindent befolyásol a nevünk: hogy mi érdekel minket, milyen munkát választunk, milyen munkára vesznek fel minket, mit szeretünk. Most úgy tűnik, még az is összefüggésben a nevünkkel, hogy nézünk ki.

Egy nemrég megjelent tanulmány azt kutatta, hogy ha embereknek igazolványképeket mutatnak, és négy névből ki kell választaniuk, hogy mi lehet az illető keresztneve, meglepő hatékonysággal találják el a megfelelőt. A kutatók arra is figyeltek, hogy nagyjából ugyanolyan népszerűséggel bíró keresztneveket állítsanak egymás mellé, és figyeltek a generációs különbségekre, hiszen minden kornak megvannak a népszerű nevei. Tehát nem arról van szó, hogy a kor vagy a gyakoriság támpont lehetett volna a tippelőknek. Egyszerűen csak van abban valami, hogy Ödön olyan ödönösen néz ki.

A teória az, hogy amikor egy gyereket elneveznek újszülött korában, akkor az adott keresztnévhez már eleve rengeteg sztereotípia társul, melyeket a gyerek kicsi korától magára nézve „kötelezőként” tapasztal. A névhez kapcsolódó sztereotípiák egyfajta nyomásként nehezednek a név viselőjére, amihez akaratlanul is megpróbál igazodni. Ennek megfelelően alakítja a stílusát, a külsejét is, ami tükröződik az arcon.

Ha tehát majd nevet adsz a gyerekednek, érdemes odafigyelni, hogy valami vidám és vagány keresztnevet válassz, így könnyítve meg a gyerek dolgát 🙂

Forrás: lifehacker.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel