Te is arra spórolsz, amire a többiek?

Szerző: Diákszemmel

A 19 és 26 év közötti fiatalok 69%-a tesz félre időről időre valamennyi pénzt – derült ki a K&H Bank legújabb jóléti-index kutatásából.

A legtöbben lakásra gyűjtenek, illetve közel ugyanennyien vésztartalékot igyekeznek képezni. Ezeket, jelentősen lemaradva az autó és az utazás követi.

A megkérdezettek 37%-ának van megtakarítása. A legtöbben a hónap elején félreteszik ezt az összeget, és igyekeznek hónap végén sem elkölteni. 29% alkalmi megtakarító, ami azt jelenti, hogy ha nagyobb bevételhez jutnak, akkor félretesznek, de havi rendszerességgel nem.

A diákok átlagosan 300 ezer Ft megtakarítással rendelkeznek, ami annak fényében érdekes, hogy az aktív keresők esetében ez általában 1 millió Ft.

Egyre több fiatal próbál spórolni, míg 2014-ben a megkérdezettek 38%-a, most már csak 31% mondta, hogy soha nem tesz félre semmit.

83%-nak van bankkártyája, és 74%-nak saját folyószámlája is. Ez érthető, hiszen a diákmunkából befolyó pénz ide érkezik.

Hitele keveseknek van, és a befektetés sem jellemző ebben a korosztályban. 26 év felett a lakáshitel az, ami jellemzően megjelenik.

Te hogy állsz a megtakarítás kérdésével?

 

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel