5 tipp, hogy kevesebbet matass a telefonoddal

Szerző: Diákszemmel

A „telefonfüggőség” egy létező jelenség, a legtöbb embernek már szinte állandóan ott van a kezében az okoskészülék. Ha épp nincs vele semmi dolgod, akkor csak végigpörgeted a Facebook-ot, az Instagramot, a Twittert.. pedig ez több szempontból is káros. Szükséged van a természetes unatkozásra, hiszen ilyenkor kalandoznak el a gondolataid, ilyenkor születnek meg a kreatív ötletek. Ha pedig minden tevékenységedet kiegészíti a telefon böngészése (pl. filmnézés közben is időnként átpörgeted), akkor semmire nem fogsz tudni igazán koncentrálni.

A telefonfüggőségtől megszabadulni különösen nehéz, hiszen nem arról van szó, hogy teljesen abba kell hagyni a telefon használatát, hanem meg kell találni a mértékletességet.

Mutatunk 5 lépést, amelyeket ha megteszel, közelebb kerülhetsz egy ésszerűbb telefonhasználathoz.

1. Tedd el a telefonod messzebb, ha filmet nézel vagy olvasol

Ha egy unalmasabb jelenet van a filmben, megnézed, volt-e valami a Facebook-on. Miben is láttad ezt a színészt? Gyorsan megnézed a neten. Közben megy a film, te pedig másra figyelsz, és pont azokról az apróságokról maradsz le, amiket érdemes észrevenni.

2. Kapcsold ki az értesítéseket

Hidd el, imádni fogod. Mert ha jön egy értesítés, hogy valaki kommentelt valamihez, amihez korábban te is, akkor kíváncsi leszel, és megnézed. És ha már ott vagy, úgyis végigpörgeted a Facebook-ot. Vagyis, a telefonodon lógsz megint, anélkül, hogy igazából neked jutott volna eszedbe megnézni.

Az e-maileket sem kell azonnal meglásd. Főleg, ha munkáról van szó. Hiszen elég akkor látnod a levelezésed, amikor foglalkozni is tudsz vele: máskor minek stresszeld magad egy újabb feladaton feleslegesen.

Úgyis időről időre csekkolod a telefonod, elég ilyenkor meglátnod az „újdonságokat”. Ne hagyd, hogy a telefonod a folymatosan érkező értesítésekkel állandóan elvonja a figyelmed arról, amit éppen csinálsz.

3. Ne nézd a telefonod sorbanálláskor

Ez a legnehezebb, hiszen egy unalmas várakozást pont, hogy fel lehet gyorsítani egy kis böngészéssel. Viszont, hidd el, az agyadnak szüksége van arra, hogy néha unatkozz egy kicsit. Ilyenkor tud pihenni, és elkalandozni: a legkreatívabb ötletek akkor születnek, ha unatkozunk!

4. Ne használd az ágyban

Ne a telefon legyen az első, amit reggel a kezedbe veszel, és ne a képernyő világítása adja a jóéjtpuszit. Reggel hagyj magadnak időt, amíg a tested és az elméd is felébred, ne akarj azonnal belezökkenni a napi kerékvágásba. Semmi olyan nincs a Facebook-on, ami ne várhatna még egy órát.

Este pedig inkább olvass, jobban is fogsz aludni, ha a lefekvés előtti egy órában már nem világított rád a kijelző kék fénye.

5. Törd meg a végigpörgetős kört

Végignézed a kedvenc appjaid hírfolyamát, és mire a végére érsz, felmerül benned, hogy az első azóta lehet már valami újdonság. És akkor kezded előlről. Ezt próbáld nem csinálni. Nézd meg, amit szeretnél, majd tedd el a telefonod. Ne pörgesd hüvelykujj-zsbbasztásig csak azért, hogy nehogy véletlen elmulassz egy érdekes bejegyzést.

De a lényeg, hogy néha nézz fel a telefonodból, és lásd meg a világot magad körül! Egyre szebb lesz az ősz, ne mulaszd el!

Forrás: lifehacker.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel