7 tipp: így hozd ki a legtöbbet az egyetemi évekből

Szerző: Diákszemmel

Az egyetemi évek nagyon szuperek, és ha jól kihasználod őket, olyan előnyre tehetsz szert, ami másoknak nincs.

1. Állj szóba mindenkivel

Az egyetemen rengeteg alkalom nyílik bárkivel szóba állni: ragadd meg őket! Együtt kávéztok a büfében, épp egyikőtök sem találja a termet, sorban álltok a TO-n.. Lépj ki a komfort zónádból, és köss sok új ismeretséget!

Ezzel könnyen szerezhetsz új barátokat is, arról már nem is beszélve, hogy ezek az emberek, akik itt most körülvesznek, hasonló területen fognak elhelyezkedni, mint te. Minél több embert ismersz a leendő tágabb szakmádból, annál könnyebben találsz munkát, tudsz majd elintézni dolgokat később.

2. Hódolj a hobbidnak!

Olyan hobbid vagy érdeklődésed van, amit eddig nem nagyon tudtál megosztani senkivel? Az egyetemen biztos fogsz találni embereket, akik szintén szeretik, amit te! Ha eddig csak netes közösségekben találtál hasonló lelkületű embereket, akkor itt a lehetőség, hogy hús-vér emberekkel osztozz a hobbidon!

3. Végezz el többet, mint a minimum

Bár néhány tárgy esetében csábító a gondolat, hogy csak a minimumot végezd el, igyekezz minél többet hasznosítani abból, amit tanítanak neked.

Ha már egyszer úgyis itt töltöd a napjaid az egyetemen, akkor add meg neki a lehetőséget, hogy új dolgokat mutasson neked!

4. Szerezz munkatapasztalatot

„Pályakezdőket keresünk 5 év tapasztalattal” – nagyjából ezzel fogsz találkozni, amikor a diplomáddal a kezedben munkát keresel. Az egyetem alatt van lehetőséged – sajnos a legtöbb esetben fizetés nélküli munkával – megszerezni azt a tapasztalatot, ami hatalmas előnyt jelent majd a munkakeresésnél.

Természetesen közben pénzt is kell szerezned, és nem is azt mondjuk, hogy napi 8 órában dolgozz ingyen. Próbálj olyan lehetőséget találni, ahol heti 2-3 napon, néhány órában be tudsz segíteni a leendő szakmádnak megfelelő helyen. Emellett tudsz fizetett munkát is végezni, de mégis lesz már tapasztalatod – nagyon jól fog jönni, ha ezt fel tudod mutatni.

5. Használd bátran a diákkedvezményt

Nagyon sok helyen, kajáldákban, mozikban vannak diákkedvezmények, ezt sose felejtsd el kihasználni!

6. Menj könyvtárba

A Google a barátod, a Wikipedia a barátnőd, de mégis: ha igazi, valós könyvekben lapozgatsz, olyasmit találhatsz, ami egy kicsit kitágítja mindazt, amit keresel. A neten megtalálhatod a konkrét kérdéseidre a választ, a könyvek pedig új perspektívát nyithatnak meg előtted. Néha szánd rá az időt, és vonulj be a könyvtárba egy délutánra!

Ha pedig azok közé tartozol, akik nem tudnak a könyvtárban tanulni, így tedd kellemesebbé a könyvtárazást.

7. Merj segítséget kérni

A tanáraid nem csak azért vannak ott, hogy leadják az órát, hanem hogy segítsenek neked mindenben, ami a tárggyal kapcsolatos. Nyugodtan kérj segítséget, ha egy házidolgozattal elakadsz, beszélj meg velük egy időpontot, és mondd el a dilemmád.

Még ha távolságtartónak is tűnik az előadásokon, meglátod, szívesen beszél veled a témáról és szívesen ad tanácsot.

Forrás: studentwire.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel