Dicsekedhetsz az önéletrajzodban, csak csináld jól

Szerző: Diákszemmel

Az önéletrajzod az első dolog, amivel a leendő munkaadód találkozik, ezért fontos, hogy kiemeld benne a karriered szempontjából dicséretes elemeket. Lehet, hogy csak apró hibákat vétesz, mégis ezek miatt lekerülhet az önéletrajzod a behívandók listájáról. Hogyan javítsd ki ezeket?

A számok jók, használj belőlük sokat

A számok kézzelfoghatóak, pontosak, elvileg igazat beszélnek. Ezért amit lehet, fejezd ki számosított pontossággal. 35%-al növelted az oldal forgalmát, 10-el több bejegyzés készült, stb. Akkor is emeld ki a számokat, ha nem találod őket feltétlen meggyőzőnek, ha szerinted jobb eredményt is el lehetett volna érni. A 35% még akkor is hatásosabb a „jelentős javulást értünk el a forgalomban” megfogalmazásnál, ha valóban az derül ki belőle, hogy nem vagy egy guru.

Használj template-et

Ha nincs fantasztikus érzéked a design-hoz, az a legjobb, ha letöltesz egy kész template-et, és azt szerkeszted. Persze ezek közül is sok béna van, de ezeket felismered majd. A profi kinézetű önéletrajz profi jelentkezőt sugall – és ennek az ellenkezője is működik.

Rövidíts

Ne akard az egész karriered elmesélni, és ne akarj felsorolni minden eredményt. Azzal csak azt éred el, hogy átfutnak rajta, és könnyen lehet, hogy épp a fontos infóknál nem akad meg a szemük. Emeld ki a valóban legfontosabb eredményeid, és ezeket hangsúlyozd.

Hangsúlyozd a képességeid

Jól kezeled a Microsoft Office-t? Oké, ezzel valószínűleg az összes többi jelentkező is így van. Emeld ki azokat a készségeidet, amik megkülönböztetnek a többiektől, amiket ők nem tudnak, te pedig igen. Persze fókuszálj a feladat szempontjából releváns készségekre. Több ilyennel rendelkezel, mint gondolnád! Ha HR-es pozícióra jelentkezel, akkor a hostess múltad kiváló referencia: annyi hülyével kellett megbirkóznod, hogy szuperül kezeled a kényes kommunikációs helyzeteket. Gondold végig, a te helyzetedben mi lehet a releváns referenciapont!

A legfrissebb munkád legyen legfelül

A korábbi munkák felsorolásánál a legtöbben az első munkával kezdenek, és a végére jutnak el a legfrissebb tapasztalatig. De ez nem jó irány! Legfelül tüntesd fel a legfrissebb, és valószínűleg legimponálóbb tapasztalatod, és onnan haladj visszafelé. Így a kisebb munkák lesznek a sor végén, amikre már úgyse figyel, aki olvassa. Nyugodtan hagyj ki néhány olyan állomást, ami nem különösebben releváns a megpályázott pozíció szempontjából, persze arra is figyelj, hogy ne hagyj üresen éveket a kronológiában, hiszen az kérdéseket vet fel.

Forrás: lifehacker.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel