Emlékezni szeretnél valamire? Ne fotózd le

Szerző: Diákszemmel

Most, hogy vége a nyári fesztiválszezonnak, talán benned is megfogalmazódott az általános tapasztalat, ami sokunkban: ha elmész egy koncertre, nem is látod a színpadot, csak mások mobiljának kijelzőjén követed a koncertet.

Mióta egyre jobbak a telefonokban a fényképezők, mindenki, állandóan, mindenről fotót készít. Fotózol a koncerten, fotózol a múzeumban, hogy később emlékezz rá. Az igazság azonban az, hogy a rengeteg fénykép készítése éppen csökkenti a képességed, hogy később felidézd, amit láttál.

Persze, teljesen érthető, hogy készítesz egy fotót a koncerten, hogy aztán meg tudd osztani a Facebook-on, és az ismerőseid lássák, hol vagy, és milyen közel vagy a színpadhoz. De ez egy kép. Ehhez nem kell végigfotóznod az egész koncertet. Mert mit fogsz csinálni azzal az 1.000, közepes minőségű képpel, ami a telefonodon lesz a koncert után? Semmit. Te sem fogod nézegetni, és Facebook-ra sem fogod feltölteni. Vagy ha feltöltöd, akkor lássuk be, nem fogja érdekelni az ismerőseid.

Visszahallgatod a felvételeket, amiket ott készítesz? Nem valószínű. Ha valamit nézegetsz majd, az a profi fotósok által készített képsorozat. A folyamatos fotózással tehát nem csinálsz mást, csak idegesíted a mögötted állókat.

Linda Henkel, pszichológia-professzor kutatásban foglalkozott azzal, hogy a fényképek készítése mennyire befolyásolja az emlékeinket az adott dologról. Múzeumban vizsgálta, hogy mennyire emlékeznek a látottakra azok, akik nem készítettek fényképet, és azok, akik igen.

Azok, akik nem készítettek képeket, sokkal jobban emlékeztek a látottakra, mint azok, akik igen. Sokkal részletesebben fel tudták idézni az egyes kiállított tárgyakat.

Amikor fényképezel, áthárítod az emlékezés felelősségét a fényképezőre. Az agyad úgy dönt, nem kell dolgoznod a látottakkal többet, a kamera elvégzi ezt helyetted, rögzítette az egészet. Nem kezded el mentálisan és érzelmileg feldolgozni a látottakat, nem mész végig azokon a folyamatokon, amikre azért van szükség, hogy később emlékezz arra, amit láttál.

A fényképeződ éli át a pillanatot, és nem te.

Készíts képeket mindarról, amit látsz, de miután lefotóztad, tedd el a fényképezőt. Próbálj ki egy napot úgy, hogy nem készítesz egyetlen képet sem. Nézd meg, tapasztalsz-e valami különbséget.

Forrás: lifehacker.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel