Hogyan tanuld meg a tankönyv tartalmát, ha nincs időd elolvasni?

Szerző: Diákszemmel

Mind tudjuk, hogy vannak olyan vizsgaidőszakok, amikor egyszerűen nincs idő átrágni magad az egész szakirodalmon. Mégis, valamit kellene tudni hozzászagolni, hiszen benne lesz a vizsgában. Mi a teendő?

Senkit nem bátorítunk arra, hogy általános rutinként alkalmazza az alábbiakat. Hiszen azt a tankönyvet nem véletlenül írták meg, nem véletlenül lett kötelező irodalom. Biztos van benne sok fontos infó, amiket érdemes elolvasni. Ha most mégsincs időd erre, és mindjárt itt a vizsga, akkor tedd ezt.

Nyisd ki a könyvet, és semmilyen normál betűméretű szöveget ne olvass el. Minden mást viszont igen. Olvasd el az alcímeket és a grafikonokat, illusztrációkat! Haladj végig ezeken részletesen, és ebből hamar kirajzolódik majd az összkép. Ha valamelyik fejezet alcíméből nem világos, hogy miről fog szólni, olvasd el az első egy-két mondatot.

Ez a legjobban a természettudományok, például a biológia esetében működik. Vannak olyan területek, ahol kevésbé alkalmazható, de a legtöbb esetben használható. Mire végzel, lesz egy teljes rálátásod a vizsga anyagára, és fel tudod mérni, mi az, amivel még részletesebben kell foglalkoznod.

Arról nem is beszélve, hogy el sem hinnéd, mennyi olyan kvízkérdés van a vizsgán, amire a választ az egyik alcím adja meg..

Mire lesz ez jó? Természetesen nem leszel olyan felkészült, mintha a teljes könyvet olvastad volna – de hát abból indultunk ki, hogy erre úgysincs időd. Viszont felkészültebb leszel, mint akik ki se nyitották a könyvet. Ha pedig lelkes vagy és érdeklődő, akkor a vizsgaidőszak után még úgyis elolvashatod, ami kimaradt!

Forrás: lifehacker.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel