Így tedd elviselhetőbbé a könyvtárazást

Szerző: Diákszemmel

Elindult az új félév, hamarosan jönnek az első ZH-k, és ideje újra bevenni magad a könyvtárba. Van, aki nagyon jól tud itt tanulni, sőt, szeret, de sokan vannak, akik ki nem állhatják a könyvtárazást. Nekik mutatunk most néhány tippet, hogyan lehet elviselhetőbbé tenni a könyvtárban töltött hosszú délutánokat.

Hidratálj

Sokat kávézol, ez egyértelmű, de figyelj arra, hogy sok vizet is igyál. Ezzel ellensúlyozod a kávé hatását a vízháztartásodra, és sokkal frissebb maradsz egész nap.

A vízhiány akkor is kellemetlen érzéseket tud okozni, ha be sem tudod azonosítani, hogy épp szomjas vagy, ezért érdemes erre odafigyelni.

Zene

A megfelelő zene kiválasztása az egyik legfontosabb eleme a könyvtári készülődésnek. Készíts több playlist-et, amelyek között tudsz váltogatni a hangulatodnak és az olvasottaknak megfelelően.

Legyen egy nyugodt zenéd, egy olyan, ami felpörget, és egy olyan, ami ellensúlyozza, ha nagyon idegesítő, amit olvasol.

Ruha

Ha a könyvtárba mész, akkor ne az legyen a szempont, hogy hogy nézel ki, hanem, hogy kényelmes-e az adott ruhanemű. Ne vegyél fel olyat, amiben nem lehet kényelmesen leülni, mert ha egy fárasztó pózban kell töltened az egész délutánt, az még jobban megnehezíti a dolgod.

A könyvtárakat előszeretettek fűtik be nagyon, úgyhogy készülj lenge öltözettel is, mert ha másfél óra után már folyik rólad a víz, akkor szintén nem valószínű, hogy kibírod estig.

Figyelem-elterelés

Mást csinálni a legegyszerűbb dolog a világon, te viszont azért mész a könyvtárba, hogy tanulj. Akkor legalább ne menj feleslegesen, és haladj minél gyorsabban. Iktass ki minden olyan dolgot, ami elterelheti a figyelmed.

Ha a barátaiddal mész, és tudod, hogy úgyis tíz perc után már beszélgetni fogtok, akkor ülj le külön. Ha tudod, hogy úgysem fogod tudni megállni, hogy megnézd az értesítéseket a telefonodon, akkor kapcsold le a netet, amíg ott vagy.

Nasi

Ez egy nagyon fontos szempont, hiszen ha egész délután a szakkönyvet gyűröd, szükséged lesz némi élelemre. Igyekezz mégis olyanokat választani, ami segítenek a koncentrációban. Ne vigyél magaddal nehéz, nagyon cukros dolgokat, amiktől beálmosodsz.

Célok

Ne tűzz ki magad elé elérhetetlen célokat, mert akkor csak ideges leszel, plusz a tudatalattidban már korán elkezd dolgozni, hogy úgyse fogod tudni elolvasni az egészet, és akkor csak lassabban haladsz. Mérd fel, hogy mire leszel képes a délután, és annyit tervezz haladni, amit meg is tudsz valósítani.

Iktass be szüneteket: ha próbálod egy szuszra végigcsinálni az egészet, csak hogy minél hamarabb végezz, akkor fáradni fogsz és lassulni kezdesz, emiatt összességében tovább tart az egész. Tarts szüneteket, menj ki levegőzni, frissülj fel.

Viszont tervezd meg előre a szüneteket, mert különben hajlamos leszel minden oldal után fél órát pihenni, és az megint nem a leghatékonyabb.

Forrás: studentwire.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel