Nyugi, nem maradsz ki semmiből

Szerző: Diákszemmel

Egy új kutatás szerint a fiatalok nagy része úgy gondolja, ismerősei sokkal nagyobb baráti körrel rendelkeznek, mint ő.

Pedig hidd el, nem arról van szó, hogy mindenki bulizni megy, amikor te otthon maradsz, és pörgősen tölti a délutánt, óránként más ismerőssel ülve be kávézni/sörözni.

A megkérdezett diákok 48%-a gondolja úgy, hogy ismerősei sokkal gazdagabb szociális életet élnek, mint ő. Úgy látják egyetemistatársaikat, mint akik folyton haverokkal lógnak, minden buliban találkoznak egy rakás régi ismerőssel, akivel boldogan és gond nélkül veszik fel a fonalat.

Az az érzés, hogy kimaradsz valamiből, hogy neked nincs olyan sok közeli ismerősöd, mint a többieknek, csökkenti az önértékelést, pedig általában hibás feltételezésen alapszik.

Ez a gondolat sok másikat is eredményez: azt hiszed, hogy ők sokkal jobban tudják, hogyan kell lazán és szórakoztatóan jóban lenni mindenkivel, hogy ők minden problémájukat egy sor baráttal meg tudják beszélni, aki figyel rájuk és meghallgatja őket, hogy rengeteg emberrel van olyan közös kalandjuk, amire minden beszélgetésben csak egy összenevetéssel utalnak egymásnak.

Ezeknek az embereknek, vagyis mindenki másnak, minden estéje nyilván azzal telik, hogy kisebb vagy nagyobb baráti társasággal vitatják meg az élet értelmét.

De erről szó sincs. A barátaidnak nincs háromszor annyi barátjuk, mint neked, nekik sem parti minden este, ők sem lebegnek gondtalanul a barátok és haverok hálóján, sosem egyedül.

Ezt az érzést a közösségi média persze csak erősíti. Az unalmas délutánokról és a céltalan estékről senki nem tölt fel képet, a közös szelfiket nem úgy osztják meg, hogy „összefutottam az általános iskolás osztálytársammal, csak három kínos mondatot váltottunk, soha többet nem akarok vele találkozni”. Inkább a „long time no see – still soulmates” szöveg jellemző.

Ne gondold, hogy te kimaradsz valamiből, amíg a többiek mind együtt buliznak a minden estén átívelő hatalmas partiban. Ne hidd, hogy mindenki hatalmas társasági életet él, csak te nem.

Forrás: lifehacker.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel