„3 dolog, amiben jobb lettem, amiért külföldön tanultam”

Szerző: Diákszemmel

Sokan csak a szórakozás lehetőségét látják az Erasmusban: fél évig külföldön lenni, ösztöndíjjal, és kötöttségek nélkül. De vannak ám más előnyei is.

Egy srác foglalta össze, hogy nyolc hónapos ausztrál tartózkodása miben változtatta meg őt emberileg, és miért ajánlja mindenkinek, hogy próbálja ki az élményt.

„1. Magabiztosság

A legnagyobb változás, amit észrevettem magamon a nyolc hónap után, hogy sokkal magabiztosabb lettem. És ez részben annak köszönhető, hogy folyamatosan olyan helyzetekbe hoztam magam, ahol kényelmetlenül érzem magam. Már maga az utazás is egy ilyen helyzet: ilyen hosszú időre elutazni otthonról, és teljesen magadra utalva lenni, bizony, kizökkent a komfortzónádból. A végére pedig eljutottam oda, hogy egy idegen országban lenni, messze mindenkitől, aki közel áll hozzám, nem nehéz egyáltalán.

És nem az volt az első dolgom, mikor ideértem, hogy keressek magam mellé barátokat. Elindultam egy nagy hátizsákos kirándulásra például egyedül, amit soha nem tettem korábban. Bejártam a vidéket, és kísérleteztem, hogy legyőzzem a magasságtól való félelmemet, ami otthon sok mindenben gátolt.

2. Empátia

Sorra olyan emberekkel találkoztam, akik egészen máshogy gondolkodnak, mint én. Otthon az alap minták nagyjából mindenkinél ugyanazok, ezért hajlamosak vagyunk nem odafigyelni a másikra. Itt viszont rákényszerültem, hogy odafigyeljek, ha meg akartam érteni, hogy mit miért csinálnak, vagy mondanak. Ha ez válik az alaptulajdonságoddá, nyitottabb és empatikusabb leszel mindenkivel. Amikor annyiféle kultúrával találkozol, annyi különböző háttérrel, hiedelmekkel, gondolkodásmóddal, akkor sokkal jobban megérted, hogy milyen összetett is mindenki.

Arról nem is beszélve, hogy néhány hónap már elég, hogy egy kicsit jobban megismerj egy kultúrát. Úgy, ahogy turistaként, vagy olvasással nem tudnál.

3. Kíváncsiság

És ez el is vezet a következő ponthoz, ez pedig a kíváncsiság. Amikor szembetalálkozol ennyi idegen és ismeretlen dologgal, akkor felébred benned a kíváncsiság, rájössz, hogy mennyi minden van a világban, amit érdemes lenne meglátni. Ez a tudásvágy pedig kalandorrá tesz.

Arról nem is beszélve, hogy a saját környezeted is jobban kezd érdekelni. Rájössz, hogy a saját országodban is mennyi érdekes hely van, ahova még el sem mentél.

A külföldi tanulásnak, és ezáltal annak, hogy belekóstolsz egy idegen világba, számos más előnye van. Ez a három szempont azonban alapvetően változtatja meg a személyiséged.”

Forrás: thecollegetourist.com

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel