5 tipp, hogy egyszerűbb legyen az első munkakeresés

Szerző: Diákszemmel

Még egyetemista vagy, de már egyre többször eszedbe jut: előbb-utóbb el kell helyezkedned a szakmádban. Egyszerre megnyugtató érzés, mert még van másfél nyugodt éved, két nyugodt éved, de ugyanakkor ijesztő is, mert el fog érkezni az idő.

A munkaadók egyre többet várnak el tőled alaptudásként, ugyanakkor attól is tartasz, hogy az új helyeden majd kávét főzöl és fénymásolsz, amíg meg nem unod, és el nem jössz.

Mivel teheted tehát egyszerűbbé már most a munkakeresést?

Önéletrajz és motivációs levél

Készítsd el az önéletrajzod már az álláskeresés előtt. Keresgélj a sablonok közt, majd egy másik délután írd meg a tartalmat, amit egy nappal később olvass el újra, és javítsd, amit most már máshogy gondolsz jobbnak. Szóval szöszölj el vele. Küldd el ismerősöknek, kérd ki a véleményüket.

Így elkerülheted, hogy amikor találsz egy szimpatikus hirdetést, akkor pánikban kezdd el összedobni a CV-d – ami akkor olyan is lesz -, vagy este 11-re végezz vele, és akkor pályázz meg egy állást.

Ugyanígy írj alapokat motivációs levélhez, ezt persze mindig személyre kell majd szabni az adott munkához mérten. De már most gondold végig és fogalmazd meg, hogy mik az erősségeid, miért szeretnél azon a területen elhelyezkedni.

Kapcsolatépítés

Az, hogy ezt hogyan tudod megvalósítani, nagyban függ attól, hogy milyen területen szeretnél elhelyezkedni, így nehéz általános tanácsokat adni. Találd meg a módját, hogy hogyan tudsz értelmes, tartalmas kapcsolatokat kialakítani a leendő szakmádban.

Ha tudsz külsős gyakornokként bedolgozni, akkor érdeklődj, hogy keresnek-e ilyet. Menj el állásbörzékre, ahol állj szóba emberekkel, és készülj értelmes kérdésekkel. Járj el rendezvényekre, ahol lehetőséged van szóbaelegyedni a leendő szakmádban dolgozó emberekkel.

Egészen más esélyekkel indulsz egy munkaadónál, ha már ismernek, még csak felületesen is. Ne stresszeld túl, ez most még teljesen kötetlen dolog.

Gondold végig, kit ismersz már most

Van-e olyan ismerős, rokon, aki a választott szakmádhoz valamilyen módon kapcsolódó területen dolgozik? Ha igen, kérj tőle segítséget, hátha hozzá tud juttatni egy jó gyakornoki pozícióhoz.

Önbizalom

Kezdj el hozzászokni, hogy magadról, az erősségeidről kell beszélned, méghozzá meggyőzően. Ha te magad úgy érzed, hogy nyilván kevés tudásod van még ehhez az álláshoz, miért érezné másképp a munkaadó? Ne gyere zavarba, ha arról kell beszélned, hogy miben vagy erős.

Tudd megfogalmazni, hogy miért lennél alkalmas arra a feladatra, amire jelentkezel, ugyanakkor figyelj: az önbizalom és az arrogancia között nagyon szűk a határvonal.

Lazíts

Ne stresszeld túl a munkakeresést, mert attól nem fog jobban menni, sőt. Tegyél meg mindent és készülj fel előre, a többi nem rajtad múlik. Ha úgy látod, másoknak sokkal jobban megy, ne bizonytalanodj el: lehet, hogy ők is épp úgy izgulnak, mint te, csak nem látszik rajtuj.

Forrás: studentwire.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel