5 tipp, hogy sikeres házi dolgozatot írj

Szerző: Diákszemmel

A beadandók nem mindig életed fő művei. Olykor semmi kedved az adott témával foglalkozni, mégis jó lenne jó jegyet kapni. Mit tehetsz, hogy meggyőző szöveget írj?

Kövesd az alábbi tippeket:

1. Készülj előre

Tervezd meg, honnan hova szeretnél eljutni a házi dolgozatodban, ehhez milyen témákat kell érintened, hogyan haladnak majd a fejezetek egymás után. Ha megvan a szilárd struktúra, akkor már csak az egyes részeket kell feltöltened tartalommal.

Ha világosan látszik a szöveg felépítésének logikája, akkor kevésbé érződik, ha a valódi tartalom nem annyira acélos.

2. Keress forrásokat

Kezd el böngészni a témához kapcsolódó alap forrásokat, és találhatsz bennük utalást más irányokba mutató szakkönyvekre is. Ezzel kitágíthatod a perspektívád (növelheted a fejezetek számát), és olyan szempontok is feltűnhetnek, amik elsőre neked nem jutottak az eszedbe.

Ehhez a legjobb, ha bemész a könyvtárba, és egyszerűen belelapozol a könyvekbe. Persze, a neten is kutakodhatsz, de jól mutat majd az irodalomjegyzékben, ha látszik, hogy könyvek is voltak a kezedben, nem csak netes források.

3. Fogalmazz világosan

Ez egyszerűnek tűnik, mégsem az. Amikor nem merültél el a házi dolgozatod témájában alaposan, akkor hajlamos vagy összetett és homályos mondatokkal álcázni ezt. De ne tedd.

Inkább írj kevesebb dologról, de arról tisztán és érthetően. A tanárod arra kíváncsi, hogy számodra világos-e, amiről beszélsz, és hogy alapvetően átlátod-e a kérdést.

4. Ügyelj a nyelvtanra

Ez a legegyszerűbb trükk: ha helyesírási hibákat vétesz, az hanyag, összecsapott munkára utal. Ezzel szemben egy nyelvtanilag korrekt szöveg tiszta és alapos munkát sugall. Kicsi energiaráfordítást igényel tőled, de megéri!

5. Jól hivatkozd le a forrásokat

Minden tanár előre elmondja, milyen formában kéri a bibliográfiát. Ezt tartsd be, és ezzel máris úgy tűnsz, mint aki jól elvégezte a házi feladatát.

Ha követed ezeket a tippeket, akkor maga a megírás is egy kicsit érdekesebb lesz. Nem csak leülsz a word elé, és próbálod elérni a minimális karakterszámot, hanem tervezel, kutatsz, és megalkotsz egy szöveget. Ki tudja, még a végén a téma is felkelti az érdeklődésed!

Forrás: studentwire.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel