A Big Brother valósággá válik Kínában

Szerző: Diákszemmel

A kínai kormány egy társadalmi kreditrendszer (Social Credit System – SCS) bevezetését tervezi 2020-ra, mellyel céljuk, hogy megítéljék, az egyes polgárok mennyire megbízhatóak.

Már 2014-ben nyilvánosságra hozta a tervet Kína, most pedig különböző cégeket versenyeztetnek meg, hogy kialakítsák a tökéletes rendszert, amellyel majd pontozni lehet az állampolgárokat. A tesztüzemben a részvétel önkéntes, 2020-tól a tervek szerint azonban kötelező lesz. Lesz egy nemzeti bizalmi index, amellyel rangsorolnak: milyen polgára is vagy te az államnak.

Képzelj el egy olyan világot, ahol a napi tevékenységedet folyamatosan megfigyelik és kiértékelik. Persze, ez már ma is így van, hiszen a Facebook és a Google pontosan tudja, hogy mit csinálsz az interneten, de ennek mondjuk nincs semmilyen gyakorlati következménye rád nézve.

Szóval képzeld el, ha adatot küld mindaz, amit csinálsz: mit vásárolsz, hol tartózkodsz, kiket ismersz és milyen sűrűn lépsz kapcsolatba velük, mennyi időt töltesz videojátékokkal, és milyen számlákat és adót fizetsz vagy nem fizetsz. És ez az adat mind beérkezik a kormányodhoz. A kormányod pedig nem fél használni: a tevékenységeid alapján kapsz egy pontszámot (ami azt is jelenti, hogy mindegyik tevékenységedről központilag el van döntve, hogy az jó vagy rossz), és ez határozza meg, hogy milyen hitelt vehetsz fel, milyen munkát kaphatsz, vagy hogy a gyerekeid majd hova járhatnak iskolába.

Márpedig Kínában ezt tervezik megvalósítani. A hivatalos cél ezzel az, hogy előnyben részesüljenek mindazok az emberek, akik a társadalom szempontjából megbízhatónak minősülnek – mint mondják, az őszinteség kultúráját akarják megépíteni.

Valójában inkább ijesztő.

Ha nem mersz bátorító üzenetet írni egy barátodnak, aki éppen mélyponton van, mert az rontja az átlagod, ha nem beszélhetsz nyíltan a véleményedről a közügyekkel kapcsolatban, mert legközelebb nem látnak el az orvosnál, az vajon hova vezet?

Mégis, a tesztüzemre már több millióan feliratkoztak, aminek persze nyomasztó okai is lehetnek. A megtorlástól való félelem, vagy a privilégiumok iránti vágy vitte rá az embereket? Ki tudja.

Milyen előnnyel jár most, ha valaki mintapolgárként viselkedik? Bizonyos pontszám mellett már letét nélkül lehet autót bérelni, elsőbbséggel becsekkolni a reptéren, vagy épp gyorsított eljárással vízumot kapni a Shengeni országokba.

A különlegesen magas pontszám pedig máris egyfajta státusz-szimbólum is lett, és bizony, jobb randi lehetőségekkel kecsegtet: a felső tízezer (?) kiemeltebb profilt kap a Baihe nevű társkereső oldalon.

Olyan ez, mint valami online játék, amit Orwell tervezett, nem igaz? Már csak az az ijesztő, hogy ez emberek életét befolyásolhatja, bármilyen irányban.

Képek: Keving Hong
Forrás: wired.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel