Hogyan rázd le az idegesítő kollégát?

Szerző: Diákszemmel

Mindannyian találkoztunk már azzal az arccal, aki a munkahelyen pletykál, hülyeségeket beszél, vagy egyszerűen csak idegesítő. De nem tudod lerázni, mert egyszerűen.. ott van. Mi a teendő?

Viszonyok

A munkahelyek furcsa kis ökoszisztémák. Az indokoltnál közelebbi viszonyod alakul ki a portással – ő az, aki minden reggel megkérdezi tőled, hogy vagy -, mások viszont olyan dolgokkal tudnak heves indulatokat kiváltani belőled, amit máshol észre sem vennél: például a kolléga, aki mindig lenyúlja a tollat az asztalodról.

És persze vannak azok az arcok, akik már eleinte se voltak szimpatikusak, egy ponton túl viszont elviselhetetlennek tűnnek. Már csak azért is, mert naponta elég sok időt töltesz velük, és abban a sok órában csinálják azt a dolgot, ami miatt nem voltak szimpatikusak.

Igen, logikátlan utasításokat ad a főnök, de ha még húsz percig dühöngsz ezen, akkor sem fogja kevésbé csinálni! Nagyon kedves, hogy mindig hozzám ülsz ide elfogyasztani az uzsonnád, de én épp nem tartok szünetet, sőt, dolgoznék.

A direkt konfrontáció sokszor nem megoldás, és azt veszed észre, hogy a barátaidnak állandóan erről az emberről panaszkodsz. Ettől rosszabb lesz a kedved a munkahelyeden, társul hozzá egy rossz érzés, ami abból fakad, hogy itt kell elviselned ennek a kollégának a hülyeségeit. Találnod kell valami megoldást.

Megoldás

Az egyik lehetőség az, hogy finoman elkezded leépíteni az illetőt, és bízol benne, hogy észreveszi magát. Ritkábban válaszolod meg a chat üzeneteit, akkor is röviden. Ha kávézni hív, mondd azt, hogy most nem tudsz menni, mert valamit gyorsan meg kell csinálnod. Ha szerencséd van, akkor veszi a lapot, és ő sem erőlteti a csevegést.

Mindig együtt jártok ebédelni? Mondd meg neki, hogy most kiszellőztetnéd a fejed, és egyedül mennél. Szervezz oda barátokat, és menj velük inkább. Rendelj valamit enni, és ne menj ki. Menj ki korábban enni.

Próbáld magad függetleníteni mindattól a hülyeségtől, amit mondanak. Ők csak a kollégáid, és a munkán kívül, vagy ha már nem itt dolgozol, nem kell velük találkoznod. Valamennyire jóban kell lenned velük, hiszen nem egyszerű úgy bejárni dolgozni, hogy nem vagy beszélőben ott bizonyos emberekkel, de próbáld meg sem hallani igazán, amit mondanak.

Ha mégis szemtől szemben konfrontálódnod kell, legyél nagyon diplomatikus, és ügyelj arra, hogy semmilyen módon ne legyen személyes, amit mondasz. Biztos van olyan munkatárs, akinek ez nagyon megy, tanulj tőle 🙂 Mondd meg, hogy neked most sok dolgod van, nem érsz rá kávészüneteket tartani – ne mondd, hogy ő idegesít.

Ha nem próbálod valamilyen módon megoldani, akkor előbb-utóbb passzív aggresszív viselkedési formákat fogsz felvenni, vagy egy sokkal rosszabb konfrontáció során kiveszekedni ezt magadból. Hosszú távon ez nem éri meg, hiszen attól még továbbra is együtt kell dolgoznotok, viszont akkor már tényleg rossz lesz a viszony. Inkább jobb túlesni néhány kínos elutasításon, és utána hűvös, de felületesen jó viszonyt tartani, mint veszekedni, és utána kellemetlenül kerülgetni egymást.

Forrás: lifehacker.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel