Így nézz horrort azzal, aki fél

Szerző: Diákszemmel

Szeretnéd megmutatni a kedvenc horrorod a barátodnak/barátnődnek, de nem tudod rávenni, hogy megnézze veled, mert fél? Mutatunk pár egyszerű tippet, amivel neki is élvezhetőbbé teheted az élményt.

Nézzétek otthon

A mozikörnyezet csak fokozza az izgalmakat – ami jó lehet neked, aki szereted a műfajt, de nem jó a másiknak, aki fél. Nézzétek otthon a horrort, ahol nem egy sötét helységbe bezárva kell végigizgulni az ijesztő részeket, ahol ki lehet szaladni, ha már nagyon para az egész.

Nézzétek nappal

Ne este 11-kor kezdjetek neki a horrornak, több szempontból se. Egyrészt ha természetes fény vesz körül, kevésbé tűnnek ijesztőnek a dolgok. Kinn süt a nap, ez segít eltávolítani a rettegéstől. Másrészt, ha a horror csak a délutáni program, utána még van lehetőség sétálni egyet, vagy bármi mást csinálni, ami teljesen eltereli a figyelmet a filmről – mielőtt le kellene feküdni, ahol sötét van, és minden ijesztőbb.

Szervezz társaságot

Minél többen nézitek együtt a filmet, annál kevésbé tudja beleélni magát a félős. Ráadásul ha sokan vagytok, akkor a lények is kevésbé tűnnek félelmetesnek, hiszen együtt biztos el is bánnátok velük.

Mutass neki spoileres kritikát

Ez már a végső megoldások egyike, hiszen úgy nézni egy filmet, hogy a poént már lelőtték, jelentősen ront az élvezeti értéken. De ha tudja a nagyobb fordulatokat, ki lepleződik le és hogyan, akkor még kevésbé félhet, hiszen tudja, mikor fog megijedni.

Készíts be nasit

Minden kevésbé ijesztő, ha chips-et rág közben az ember!

Vedd lejjebb a hangot

A legtöbb horrorfilm elsődleges hatásmechanizmusa a hangokból ered. Ijesztő háttérzene, hirtelen sikolyok: ezek a frászt hozzák ránk. Ha lejjebb veszed a hangot, a hatások nem lesznek olyan erősek, és az ijedtség is kisebb.

Állj ellen a kísértésnek

..és ne ijesztgesd őt! Ha azt szeretnéd, hogy bármikor máskor is leüljön veled horrort nézni, ne játssz rá a paráztatásra, ne ijeszd meg, mikor feszült csend van a filmben. Ne vezesd félre, stb.

Vezesd le a feszültséget

Különösen figyelmes tőled, ha készülsz valami mással is a horror utánra, ami kitörli az emlékezetéből a filmélményt. Jó ötlet lehet pl. a DVD extrákat megnézni az adott filmhez: ha látja, hogyan valósították meg az ijesztő effekteket, az demisztifikálja az egészet.

Forrás: lifehacker.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel