A 24 órás esszé 11 lépése

Szerző: Diákszemmel

Ha igazán profi beadandót szeretnél készíteni, akkor kövesd ezt a 11 lépést.

1. Válassz témát (1 óra)

A megfelelő téma kiválasztása fontos szempont. Olyan tárgyat kell találnod, amit még nem írt meg senki, de sok hasonló szakirodalom van a tárgykörben, viszont van rá lehetőséged, hogy saját felfedezést is tegyél.
Ha már készen kaptad a témát, akkor abban van mozgástered, honnan fogod megközelíteni.

2. Kutatás (3 óra)

Keres megbízható forrásokat és mélyedj el a témában! Gyűjts össze minedn információt, amit felhasználhatsz, és figyelj arra, hogy ne hagyj ki egyetlen triviális forrást sem.

3. Brainstroming (2 óra)

Rendezd el az információkat, amelyeket gyűjtöttél. Gondold végig, hogyan építheted fel a segítségükkel a szöveged, és engedd szabadjára a kreativitásod! Most van itt az idő, hogy az olvasott forrásokból levond a saját következtetésed.

4. Fogalmazd meg az állításod (1 óra)

A levont köveztetésből fogalmazz meg egy állítást, ami az esszéd központi eleme lesz. Eddig az állításig kell eljutnod az esszé végére, ezt kell megindokolnod. Erős és releváns állításnak kell lennie.

5. Készíts vázlatot (1 óra)

Most, hogy már tudod, hova fogsz eljutni és milyen lépéseken keresztül, készítsd el a szöveg vázlatát. Nevezd meg a főbb tartalmi egységeket, azokat a logikai egységeket, amelyen mentén végighaladsz.

6. Írd meg a szöveget (3 óra)

A vázlattal a kezedben, az elolvasott forrásokkal a fejedben már igazán könnyű lesz megírni magát a szöveget. Erre a pontra már összeállt a fejedben a teljes anyag, így tulajdonképpen csak ki kell fejteni az előzőekben felépített vázlatpontokat.

7. Írj bevezetést (1 óra)

Hiba azt gondolni, hogy egy szöveg megírását a bevezetéssel kezdjük. A jó bevezetés vázolja az egész problémát és a gondolatmenetet, amit csak akkor tudsz megfogalmazni, ha a szöveg már valóban kész. Figyelj arra, hogy a bevezetést érdekessé kell tenned, mert hiszen itt kelted fel az olvasó figyelmét.

8. Írd meg a befejezést (1 óra)

Vond le a konklúziót, röviden foglald össze, hogy mire jutottál. Ne nyújtsd túl hosszúra, ne akard kicsiben újraírni az egész esszét. 3-5 mondat elég lesz.

9. Aludj egy jót (8 óra)

Bizony, ez a jó rész! Most, hogy ilyen kiválóan kész vagy, pihend és aludd ki magad! Segít, ha lefekvés előtt még csinálsz valamt levezetést, hogy az agyad le tudjon állni a pörgéssel, és valóban kialudd magad.

10. Olvasd újra (2 óra)

Aludtál, és ezzel kicsit elszakadtál a szövegtől, amibe előző nap egész nap bele voltál mélyedve. Most frissen olvasd újra, nézd meg, hogy mindenhol döccenőmentes-e a logika, vedd ki belőle a felesleges részeket.

11. Fejezd be az apróságokkal (1 óra)

Javítsd ki a helyesírási hibákat, nézd meg, hogy egységes-e a betűtípus, betűméret, készítsd el a tartalomjegyzéket.

És kész vagy!

Forrás: studentwire.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel