Csodálatos kiadásban Gaiman Coraline-ja

Szerző: Diákszemmel

Neil Gaiman meséi minden korosztálynak szólnak: egyszerre gyermekiek, mégis szórakoztatóak. A Coraline esetében sincs ez másképp, és a népszerű történet most egy új kiadásban jelent meg nálunk: Dave McKean csodálatos illusztrációival.

Coraline iskolás kislány, akinek szülei sokat dolgoznak, ezért a lánynak meg kell tanulnia elfoglalni magát. Ennek köszönhető gazdag képzeletvilága, amely Lewis Carroll Alice-ához hasonló kalandokba varázsolja őt. Miután kinyitja az ajtót, ami nem vezet sehova, átkerül saját világának alternatív verziójába, ahol a macska is beszélni tud, de Másik Szüleinek gomb van a szemük helyén, és láthatóan nem akarják őt visszaengedni..

A regény nem a kislány hangján szólal meg, felnőtt elbeszélő meséli el a történetet. Ezáltal el tud mondani olyan dolgokat, amiket egy gyerek még nem tudna, miközben mégis végig a kislánnyal vagyunk.

A kislánnyal, aki haza szeretne jutni, de ehhez bizony valóban ijesztő akadályokat kell leküzdenie. Csak sajnos nagyon keveset: a hosszú felvezető és a sötét világ megteremtése után maga az akció már csak pár oldal, hiába olvasnánk szívesen tovább.

A Coraline nem most jelent meg először magyarul, ami az új kiadást különlegessé teszi, az az, hogy ezúttal Dave McKean illusztrációi is helyt kaptak benne. McKean régi alkotótársa Gaimannak, képregényrajzolóként vált ismertté azáltal, hogy nagyon bizarr világok megteremtésére képes.

Ha még nem olvastad a Coraline-t, azért, ha már olvastad, akkor az illusztrációk miatt érdemes tehát beszerezni a könyvet, ami tele van bájos ötletekkel, ám ha hagyod, sötét világa borzongatóan kel életre körülötted.

Neil Gaiman: Coraline
Agave Könyvek Kiadó Kft., 2017.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel