Ha nem tudod megírni a beadandót, így végezz „rossz” munkát

Szerző: Diákszemmel

Amikor meg kell írni egy beadandót vagy el kell készíteni egy prezentációt, de úgy érzed, képtelen vagy olyanra elkészíteni, amilyenre szeretnéd, akkor csináld meg rosszul. Mire gondolunk?

Előfordul, hogy olyan feladatot halogatsz magad előtt, amihez semmi kedved, vagy éppen ellenkezőleg: nagyon szeretnéd jóra megcsinálni, és várod a „tökéletes” pillanatot, amikor neki tudsz kezdeni. Aztán a határidő egyre közelebb van, te pedig még hozzá sem kezdtél, viszont elkezdesz stresszelni, hogy kész leszel-e egyáltalán.

Mi ilyenkor a megoldás?

Kezdj hozzá rosszul. Kezdd el írni, még akkor is, ha messze van a megcélzott színvonaltól, később is ráérsz tökéletesíteni. Ha elkészíted az első, közepes minőségű verziót, akkor azt pofozgatni már sokkal egyszerűbb, mint elsőre megírni a tökéletes mondatokat. Ha megvan az első verzió, akkor megszabadultál attól a feszültségtől, hogy még előtted áll az egész feladat, és már csak kisebb, részfeladatok megoldásával kell foglalkoznod, ez pedig könnyebben megy.

Arról nem is beszélve, hogy sokan beleesnek abba a hibába, hogy csak akkor akarják elkezdeni a megírást, amikor már elvégeztek minden előzetes hozzáolvasást. Ezáltal szintén a feszültséget növeled saját magadban, hiszen az idő telik, te pedig még mindig nem írtál semmit. Azonban ha hozzáfogsz az íráshoz, észrevétlenül is belemerülsz a témába, elkezdesz gondolkodni rajta, jobban átlátod, hogy minek kell még utánanézned. Haladj tehát párhuzamosan a kutatással és az írással.

Az a helyzet, hogy a legtöbb esetben nem maga az elvégzendő feladat a stresszes, hanem az előtte állás: az a tudat, hogy el kell végezned az adott feladatot, és jól szeretnéd csinálni, de még nem tudod, hogyan fogod megoldani. Amint hozzákezdesz, akár eleinte még rosszul is, feloldod ezt a feszültséget, és maga a munka már sokkal könnyebben fog menni, mint előtte gondoltad.

Ha már felszabadultál a feszültség alól, a kreativitásod is beindul. Biztos te is tapasztaltad, hogy a legjobban azok a feladataid sikerülnek, amiknél nem akarsz különösebben jól teljesíteni. Ez pontosan ezért van, és nem azért, mert azok könnyebb feladatok voltak. Nem tettél magadra egy plusz terhet, hanem csak dolgoztál.

Természetesen ez a technika nem minden feladat esetében működik, de egy házi dolgozat esetében mindenképp érdemes megpróbálni!

Forrás: lifehacker.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel