Így hozd egyensúlyba az egyetemet és a diákmunkát

Szerző: Diákszemmel

Amikor az egyetem, suli mellett dolgozol, akkor sok feszültséget okozhat, hogy összeegyeztesd a kettőt. A nap még neked is csak 24 órából áll. Mit tehetsz, hogy jobban megférjen egymás mellett a kettő?

Készíts tervet

„Jövő hétre meg kell írjam ezt”.. „négy nap múlva kész kell legyen”.. „úristen, már mindjárt itt a határidő”. Ismerjük ezt, ahogy elfogy az idő, de amikor még messze volt a határidő, könnyen gondoltad, hogy majd megcsinálod, amikor lesz rá időd. De nyilván nem lett, ezért egyszercsak nyakadon van a leadási határidő/ZH, és te még mindig nem csináltál semmit.

Ezt úgy tudod a legkönnyebben kivédeni, ha előre eltervezed, hogy melyik idősávban fogsz ezzel foglalkozni. Mondjuk szerdán 4 és este 10 között csak erre szánsz időt. Ha van egy kész menetrended, akkor könnyebben le is ülsz foglalkozni vele, hiszen már napokkal ezelőtt eltervezted, hogy ez az idő erre van szánva. Azon kívül elkerülöd a stresszt, mert előtte nem fogsz idegeskedni rajta, hiszen tudod, mikor fogsz ezzel foglalkozni.

Figyelj oda, hogy mennyi munkát tudsz bevállalni

Ne csak azt számolgasd, hogy mennyi pénz jönne jól, és ahhoz mennyi órát kell elvállalnod. Azt is nézd, hogy mire leszel képes a suli mellett. Legyél őszinte saját magaddal azzal kapcsolatban, hogy mennyit tudsz bevállalni, és hiába jönne jól az extra pénz, gondolj arra, hogy időd és energiád is kell maradjon a sulira.

Ülj be az óráidra

Könnyű azt mondani, hogy most inkább nem mész be az előadásra, mert el kell intézned ezt vagy azt, vagy éppen akkor tudsz még néhány plusz munkaórát vállalni. De hidd el, összességében sokkal több időt nyersz, ha bemész az órára, mert akkor képben leszel a kurzussal kapcsolatban, sokkal kevesebb idővel és energiával leszel képes teljesíteni a félév végén az elvárásokat.

Az egyetem prioritást kell élvezzen, hiszen ez lesz a karriered.

Tervezd be a szabadságot a vizsgaidőszakra

Úgy oszd be a munkád, hogy vizsgaidőszakban kevesebbet kelljen dolgoznod, és az egyes vizsgákat megelőző napon lehetőleg egyáltalán ne. Ez komoly tervezést igényel, de megéri, és téged is megkímél a duplamunkától, amit egy utóvizsga jelentene.

Keress olyan munkát, ami a későbbi karriered szempontjából is hasznos

Lehet, hogy nem fogsz találni a leendő szakmádhoz tökéletesen passzoló diákmunkát, de keresd a lehetőségeket, amelyek a legközelebb állnak hozzá. Próbálj olyan munkákat vállalni, amikkel szert tehetsz olyan képességekre, amelyekre választott szakmádban szükséged lesz. Ha HR-t tanulsz, jó ehhez a hostess munka, hiszen emberekkel kell tudni jól kommunikálni. Ha a vendéglátásban szeretnél dolgozni, akkor próbáld ki a Mekit.

Ha rászánod az energiát, hogy előre tervezz, azzal saját magadnak könnyíted meg a dolgokat.

Forrás: studentwire.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel