A kollégium csodálatos világa

Szerző: Diákszemmel

A lakhatási kérdés minden egyetemista életében téma lesz egy ponton. Ha közel laksz az egyetemhez, akkor abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy lakhatsz otthon. Ennek sorolni sem kell az előnyeit, hátránya egyedül az lehet, hogy vajon szeretnéd-e, ha a családod látja, ahogy belecsapsz az egyetemi buliéletbe. Ha viszont másik városban jársz egyetemre, mint ahol élsz, akkor azonnal megoldandó problémává válik a lakhatás. Albérlet, koli?

Az albérletet nem egyszerű megfizetni, ezekben az esetekben marad a kollégium. Egy olyan csendes helyet képzeltél el, ahol békés emberek ülnek íróasztal fölé görnyedve, és más sem hallatszik, mint a tanulás kedves neszei? Hát, a valóságban egyik kollégium sem néz így ki. Kivéve talán vizsgaidőszakban, csak akkor azok a neszek nem kedvesek, hanem idegbetegségtől terhesek, és csöpög belőlük a halogatás.

Normál esetben egy kollégiumban boldogan lézengő fiatalokat látsz, másnapossággal küzdő társaik mellett. Éjjel háromkor a részeg szobatársra ébredsz, aki a szoba minden ehető tartalmát összeöntve készít sürgős vacsorát. A falakról a legindokolatlanabb dolgok lógnak dekoráció címen. Másnap az egyetemen onnan ismered meg a kollégistákat, hogy ők azok a sápadt arcok, akik már egy hete nem aludtak semmit, mert mindig buli van. Náluk általában van energiaital. Összeráncolják a homlokukat, ha a tanár túl hangosan beszél, és a teremnek abba a sarkába igyekeznek leülni, ahol nem ég a villany.

A hűtőben nincs semmi más, csak hete lejárt tej. Minden egyes alkalommal, amikor este leülsz tanulni, és rájössz, hogy vacsorázni kellene, már semmi értelmeset nem tudsz beszerezni. Ne is próbálj otthonról vinni magaddal: hiába címkézed fel a dobozt, írsz rá fenyegető üzeneteket, jó eséllyel lába kél. Ha éppen a szobatársad az, aki megállíthatatlan kaja-elcsenő, akkor pedig egészen különleges képességeket fogsz kifejleszteni a dugi-nasi álcázásában. Az önéletrajzodba is beleírhatod!

Hiába minden megpróbáltatás, a kollégista akkor is boldog. Van valami egészen felszabadító ebben az életmódban, arról már nem is beszélve, hogy ráérsz az egyetemi előadás kezdete előtt fél órával felkelni, és időben be fogsz érni.

Forrás: studentwire.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel