Ne szakíts félbe másokat!

Szerző: Diákszemmel

Közelednek az ünnepek, és mind szeretnénk egy kicsit jobb emberek lenni. Ha neked is megvan a rossz szokásod, hogy gyakran félbeszakítod az embereket, hogy már végre elmondhasd a mondanivalódat, mutatunk pár egyszerű tanácsot, hogyan szokhatsz le róla.

Tudatosítsd magadban, hogy ez senkinek nem jó

Ha félbeszakítasz valakit, azon kívül, hogy ideges lesz, amiért nem hagytad végigmondani, rád sem fog igazán figyelni. Vagy azt érzi, hogy nem tudta rendesen elmondani, amit akart, tehát tovább fogja részletezni, vagy dühös lesz, amiért nem figyelsz rá, és elzárkózik teljesen a témától.

Ha hagyod, hogy a másik végigmondja a mondanivalóját, akkor egyrészt nem fogsz olyat mondani, amit már eleve tud/ő is így gondol, másrészt nagyobb hiteled lesz, ha valóban újdonságot teszel hozzá a témához. Nem akarsz te az lenni, aki hosszan szajkózza egy társaságban, amit mindenki tud.

Tartsd csukva a szád

Legyen ez egy játék, ahol veszítesz, ha kinyitod a szád, mielőtt bárki kérdezett vagy szót adott volna neked!

Várj 3 mp-et

Néha nem akarod félbeszakítani a másikat, csak azt hiszed, befejezte a mondandóját. Várj pár mp-et, mielőtt megszólalnál, így biztos lehetsz benne, hogy a végére ért.

Ha megbeszélésen vagy, jegyzetelj

Nyilván, ha a kávézóban beszélgetsz a barátaiddal, akkor nem jegyzetpapírral fogsz ott ülni, de ha egyetemi órán, vagy valamilyen megbeszélésen vagy, akkor bátran jegyzetelj! Sokszor azért szakítjuk félbe a másikat, mert félünk, hogy ha tovább lép egy gondolattal, akkor elfelejtjük, amit az előzőre akartunk mondani. Attól viszont még megszakítottuk az ő gondolatmenetét, és kizökkentettük, és ez nem korrekt.

Írd fel egy-két szóval, amiről eszedbe fog jutni, hogy mit akartál mondani, így nem kell arra koncentrálnod, hogy ne felejtsd el, és tovább tudsz figyelni.

5 mp-es szabály

Mielőtt mondasz valamit, szánj rá 5 mp-et, hogy végiggondold, valóban olyan értékes gondolat-e az?! Az esetek legnagyobb részében arra fogsz jutni, hogy nem. 🙂 Ha az ilyen dolgokat el sem mondod, máris okosabbnak tűnsz!

Tudj elnézést kérni

Mégis lesznek olyan helyzetek, amikor félebszakítod a másikat. Ilyen esetekben vedd észre magad, és kérj elnézést!

Forrás: lifehacker.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel