Túlélőcsomag a vizsgaidőszakhoz

Szerző: Banka Csilla

December van. Ez több dolgot is jelent. Egyrészt jön a Mikulás, közeledik a karácsony, az üzletek és városok ünnepi díszbe öltöznek és elkezdjük meggyújtogatni a gyertyákat az adventi koszorún. Egy egyetemista számára azonban a december mást jelent. Nekünk a mézeskalács és girland-köd fellegéből alászállva a sarkunkra kell állnunk, pontosabban a székünkre kell ülnünk, és elkezdeni a nagybetűs KÉSZÜLÉST. Ez a zöld-piros hónap nálunk a beadandó- és zh-időszak közepe, valamint a vizsgaidőszak kezdete.

Minden hallgató arra vágyik, hogy valahogy túlélje ezt az időszakot; és ha még remélhet ennél is nagyobb kegyet: sikerrel zárja a félévet. Tudom, klisé, de ez akkor is „embert próbáló feladat”. Mindenki keresi a legmegfelelőbb módszereket, kutat a legötletesebb turpisságok után, hogy megkönnyítse ezt az időszakot saját maga és környezete számára. Íme, 8 hasznos ötlet, amivel sikeresebbé és talán kicsit élvezhetőbbé tehetitek ezt az időszakot:

1. Készülj fel!

A vizsgaidőszak egyik legnagyobb buktatója, hogy későn kapunk észbe és nem szerezzük be azokat az apró, ámde fontos dolgokat, amik elengedhetetlenek a tanuláshoz. Véleményem szerint mindenképpen kell, hogy kéznél legyen egy négy színű szövegkiemelő-készlet, post-it csomag, oldaljelölők, tollak és ceruzák. Amit javasolnék, hogy szerezzetek egy különleges füzetet, amibe csak a vizsgára és a beadandókra felkészítő anyagokat és jegyzeteket írjátok. Ez lehet kicsi vagy nagy alakú, négyzetrácsos, franciarácsos, sima vagy vonalas, a lényeg, hogy mikor előveszed, legyen kedved beleírni. Én idén próbáltam ki ezt a módszert, és működik. Sokkal könnyebb rávenni magad a tanulásra, ha egy olyan füzetbe írsz, amely közelebb áll a szívedhez.

2. Ígéretek és betartásuk

Semmi sem tökéletes. Mindenki tesz magának olyan ígéretet, amit aztán nem tart be. Tipikusnak nevezhető mondatok az „Idén tanulni fogok!”, „Egy héttel előbb be fogom fejezni a beadandót!” és a „Már szeptemberben elkezdem a kötelezőket!”. Ezeket általában november közepe táján kezdik felváltani a „Kifutottam az időből!” , „Miket kell olvasni erre a tárgyra?” és a „Mi is volt a határidő?” típusú gyöngyszemek. Nálam is. A fontos az, hogy ilyenkor ne essünk kétségbe, ne ostorozzuk túlságosan magunkat, hanem készítsünk tervet, miként fogunk haladni.

Ez egy hihetetlenül pozitív módszer: Ragasszatok ki egy A3-as lapot a szobátokban valahova és írjátok fel az összes kötelességeteket és feladatotokat, dátumozva. Meg lesztek lepődve, mennyire jó érzés, mikor egyesével tűnnek el az elemek a listáról. Az ember gyakran érzi úgy, összecsapnak a feje fölött a hullámok. Ezzel a módszerrel mindig ott lesz a szemed előtt, hogy éppen mi a következő feladat és kevesebb eséllyel merülsz el a kétségbeesés sötét bugyraiban.

3. Mondj nemet

Az iskolán és a tanuláson kívül más kötelezettségeink is vannak. Legtöbben iskola mellett dolgozunk, vannak, akik másik képzést is végeznek párhuzamosan és vannak azok a kedves csoporttársak is, akik mindig, mindenben segítenek mindenkinek.

Eljön az a pillanat, mikor besokallunk. Meg kell találni azt a határt, ami után nincs tovább. Mikor már nem vállalsz el plusz feladatokat a melóban, mikor már nem vehetsz fel párhuzamosan több vizsgát és mikor nem segíthetsz mindenkinek. A vizsgaidőszak egy ilyen pillanat. Ekkor rendeznünk kell magunkban, hogy mi a fontosabb, készíteni egy prioritáslistát és bizony a lista alján lévő dolgokat néha el kell engednünk. Ez egy borzasztóan nehéz feladat, én is csak tanulom, de higgyétek el, ez így helyes.

4. Egyensúly, felfrissülés

A vizsgaidőszak instant rettegés egy kis bűntudattal és teljesítési kényszerrel keverve. Ám ez nem kellene, hogy így legyen. A tananyag minden szakon, minden iskolában hatalmas, de hidd el, be tudod fejezni. A tanulási időszakokban is kell, hogy tarts egy-egy kis szünetet.

Egyesek az egy óra tanulás- húsz perc szünet módszerére esküsznek. Kutatások kimutatták, hogy agyunk csak korlátozott ideig képes egy dologra fókuszálni, ezt a tényt veszi alapul a módszer.

Természetesen, aktív hallgatóként, vizsgaidőszakban ez az arány kissé idealistának tűnhet, de az elv nem elutasítandó. Javasolnám, hogy egy óra helyett, inkább másfél óránként váltsatok tárgyat. A vizsgák időpontjai általában viszonylag közel esnek egymáshoz, így ha először egy számodra nehezebb, majd egy számodra könnyebb tárgyat tanulsz, az agyadnak sem kell hosszabb ideig egyazon dologra koncentrálni. Két másfél órás ciklus után pedig kelj fel kicsit, egyél egy mandarint, nézz fel kicsit a karácsonyfára és szusszanj egyet. Egy kis megállás, egy nagy sóhajtás rengeteget jelenthet. Fontos, hogy ebben az időszakban is megtaláljuk az egyensúlyt az alvás/pihenés és a tanulás között.

5. Társasági élet és barátok

Talán ezzel a legnehezebb megbarátkoznia egy fiatal egyetemistának. A vizsgaidőszakban sajnos legtöbbször magunkra kell zárnunk az ajtót, feltenni a fejhallgatót, kizárni a külvilágot és elmerülni az angolszász politika, a magyar grammatika milyenségében vagy a villamos energetika, a matematika szépségeiben. Ám a tanulás mellett sem szabad elfelejtenünk: az ember társas lény. Ha teljesen elzárjuk magunkat a többiektől, az lelkileg megterhelő és a hangulatunkra, teljesítőképességünkre is kihat. Találjátok meg azt a csoporttársat, barátot vagy barátnőt, akivel időnként (mondjuk a szusszanós szünetekben vagy egy vizsga után) megoszthatjátok gondolataitokat, nevethettek egy kicsit, kizökkenhettek a vizsgaidőszak körforgásából.

6. Az ünnepek

Hát igen… A család mulat, a halászlé és a mákos rétes gőzölög az asztalon, forraltbor és tojáslikőr illata száll felénk…egészen a laptopig, ahol meg van nyitva a következő vizsgaanyag. Az, hogy kimaradunk az ünnepből, minden egyetemista egyik legnagyobb bánata. Ne hagyjátok, ne hagyjuk, hogy teljesen elvesszen a karácsonyi hangulat! A szenteste és karácsony napja legyen sérthetetlen, amikor nem nyúltok tankönyvhöz! Ezután pedig, a két ünnep között lehet a karácsonyfa mellett tanulni, néha gyönyörködni benne, a kis pihenések közben pedig ki lehet menni az ünneplő családhoz és felzárkózni kicsit, hogy vannak a rokonok. Itt is fent kell tartani az egyensúlyt, ugyanúgy, mint a tanulás és pihenés körforgásánál. Mint a mesében: Volt is karácsony, meg nem is…

7. Honnan szerezz jegyzetet?

Több forrás is van, ahonnan segédanyagokat tölthetnek le a hallgatók. Természetesen, ha bejársz előadásra, tökéletesen érted az ott elhangzottakat és prímán írsz jegyzetet, akkor nincs semmi probléma. Ám az emberek nagy részénél, a tökéletesség-háromszög valamely csúcson csonka.

Az egyik legmegszokottabb módszer a cserekereskedelem. Mindannyian másból vagyunk jobbak, ezt el kell fogadni és a jegyzetcserékkel segítenünk kell egymás munkáját.

Egy másik hasznos forrás az oktató által feltöltött anyag és annak kijegyzetelése. A kari és szakos hallgatói önkormányzatok legtöbbször létrehoznak egy DropBox vagy egy GoogleDrive felületet, amelyre segédanyagokat, régi jegyzeteket töltenek fel. Nézz utána, ha eddig még nem tetted, hogy a te szakodon milyen formában van ilyen és használd!

Ezenkívül vannak olyan portálok, amelyekről hivatalosan is letölthetsz különböző cikkeket és tanulmányokat, így nem kell órákig a könyvtárban görnyedned, míg megtalálod a vágyott anyagot.

8. Siker és kudarc

Elégtelen. A tárgy követelményei nem teljesültek. Piros X. Iszonyat.

A bukás minden egyetemista életének a része. Nincs olyan, aki egész egyetemi tanulmányai alatt nem kapott volna egyest egy vizsgán, nem vesztett volna egy félévben kreditet. Tudd, mindent meg lehet tanulni! És meg is tudjuk. Csak lehet, hogy több idő kell rá, mint gondoltuk. Az egyes nem a kudarc szimbóluma, hanem lehetőség arra, hogy legközelebb jobban teljesítsünk.

Hozzászólások

Szerző: Banka Csilla